lördag, juni 17, 2006

Tårtan

Minns ni "Tårtan" som gick på TV? Skaparen Carl-Johan de Geer, gjorde även Dr. Krall (små söta råttor, katter och och kaniner, får hjälp av en viss Dr. Krall). Tårtan spelades in på ett konditori på söder och fanns länge kvar efter att serien spelades in.


Hilding, Frasse och Janos

Det var en gång 3 sjömän, Janos, Hilding och Frasse som hade tröttnat på att segla på de 7 haven. En dag gick de i land och ville ha sig något att äta varför de uppsökte ett konditori, Ellens konditori. Men Ellen var ledsen och trött på att stå i butiken så hon gav hela konditoriet till dem.Sjömännen blev överlyckliga - nu fick de äntligen chansen att gå i land för gott. Tyvärr visste ingen av dem någoting alls om bakning, men Ellen lämnade kvar receptet på den allra godaste tårtan. Ingredienserna var: socker, grädde, nötter och mandelflarn, och så sist men inte minst en liten ros av marsipan. Smörkräm, krikon, hallon och gottgelé, ...

Ja, nu satte Janos, Hilding och Frasse igång med att baka och sälja tårtor. En dag kom en förrymd apa till butiken som de tre sjömännen tog hand om. Det var en sorglig stund då apans skötare kom till bakeriet och hämtade hem sin apa.

Historien slutar lite tragiskt, för på sjön hade de 3 sjömännen inte varit så noga med renligheten. Det föll sig inte bättre än att hälsovårdsnämnden kom på besök och upptäckte smuts och snusk i lokalerna. I en av tårtorna kröp stora flugor omkring. Tjänstemännen stängde omedelbart bageriet och de tre bagarna fick bli sjömän igen. Källa till bilder och textsammanfattningen finns på TV-klassiker Tårtan

Jag minns även ett skoj avsnitt där Frasse åt jättemassa av bulldeg, ställde sig i jäsrummet och pruttade stora mängder mjöl sen. Det var för att Hilding var deprimerad och därmed hade rökt 100 cigaretter innan Frasse pruttade mjöl så att han blev glad igen.