lördag, december 31, 2005

Kapsylerna

Skål på er nu så här på nyårsafton!

Jag drar mig till minnes dom gamla kapsylerna som fanns på öl- och läskburkar på 70-talet. Man kunde ha mycket kul med dom. En hobby var att hänga dom i varandra utmed "kedjor" på väggen. En kille hade hela väggen full (hans pappa kanske drack mycket öl?) Jag hade bara 2-3 rader. Samma kille hade f.ö. ölburburkar utmed en hel vägg hemma. Givetvis av det gamla märket Tuborg med Preben som säger till Perikles: -Du, near smaeger en Tuborg baest? -Vear gang!



En annan hobby var att man kunde skjuta iväg en del av öl-kapsylen med den andra delen. Ingen brist fans på detta vara för de låg spridda överallt, kanske pga. dom mellanölsdrickande moppegängen? Ibland kunde man skjuta iväg dom 10 meter nästan, precis som gummitarzan kunde loska 10 meter, eller som att man kunde kissa en stråle långt i djupsnö (läs även Vittula).

Jag drar mig även till minnes att läsk-kapsylerna på glasflaskorna som morsan plockade i den klassiska 5x5 backen (20 lättöl och så fick jag och hon välja 5 läsk, bla hallonsoda och trocadero). Det var nån sorts plast-gummi på kapsylen som man drog bort med en sträng/snöres som var vitt på insidan.

Möhippa -75

När jag var liten kille fick jag ofta följa med morsan på olika äventyr. Jag mins särskilt när det var möhippa. Mamma tog med mig eftersom hon var ensam med mig då. "Tjejerna" eller dom vuxna tanterna (runt 25) som jag nog ansåg då startade med kir och salta pinnar. Alla jobbade på lassarettet och det snackades internbegrepp som "han fick läggas in på KIR (kirurgiska avdelningen)". Jag fick förstås en hel del uppmärksamhet eftersom jag var den enda "killen" i sällskapet, och damerna var ju bladiga efter att ha trattat i bruden starkt...

Jag minns att vi satt på en klipphäll i sommarens skärgård, solen stod fortfarande uppe i sommarnatten och vi sjöng Evert Taubes visor. Det gjorde man alltid på den tiden. Fler, bla morsan hade gitarr med sig och kunde "kompa" och stensiler delades ut. Jag minns gitarrfodralet som var ett slags lapptäcks-collage av läderbitar. Manchesterjacka i lila skulle man ha på den tiden. Jag hade blåjeans med utsvängda ben, en åtsittande tröja och en lustig hatt och kunde följa med i låtarna som sjöngs genom att trumpeta i min Bazooka.

Efterfester slutade ofta med att jag somnade på en sån där vit lurvig matta under glasbordet, då några bar in mig på en säng.

fredag, december 30, 2005

Moppegängen

Skräcken för oss barn var bla moppegängen. Det var ungdommen som drack mellanöl och sniffade lim. De brukade jaga oss som bara hade hoj med limpa. Dom trängde upp en i ett hörn och kanske piskade en med brännässlor eller nåt annat taskigt. Dom hetter namn som Rajmo, Kenta, Benny, Sussi, Lucy osv. Där jag bodde höll dom till utanför Konsum, och kallades därför konsumgänget, något som dom också sprejat utanför. Någon var givetvis snabb att fylla i prickar över o-et... Ledaren Rajmo var skräcken.

Vi hittade ofta använda plastpåsar eller trasselsudd i skogen. Jag tror solution (som man lagar cyckeldäck med) var det tungaste för det var svårt att köpa i början av 80-talet.


Spänn bågen

Nåja, oss skulle det bli ordning på ialla fall resoneade man säkert på socialstyrelsen. Vi fick se fler skräckfilmer i lågstadiet (76-78) om att: 1)sniffa lim, 2)supa, 3)röka och 4)snusa. "Kenta och Benny sniffar lim" var en av filmerna där man fick se hur trög i hjärnan man blev av att boffa i påsen.

"Thinner-trasan vandrar mellan husen!" sjöng Nationalteatern ungefär samtidigt, men det viste jag inte då, utan först i gymnasiet då jag började digga dom.

torsdag, december 29, 2005

De vuxnas TV-höjdpunkter

På 70-talet fanns bara 1:an och 2:an med den lilla pilen i hörnet som blinkade när ett nytt program började i den andra kanalen. Förutom God Morgon Sverige, Sveriges Magsin (med Drutten och Gena), Sverige i närbild och Allsång med Bosse Larsson (som jag tog autograf av då TV-fotbollslaget kom förbi) fanns sällan nåt skoj för dom vuxna (antar jag).

Jag mins dock höjdpunkter som Bröderna Cartwrights (felstavat troligen). Då dukades det upp till fest med läsk (1 st. 33 cl) och en påse chips, men oftast té och varma mackor. Jag ville se ut som Luke, men det var ganska långt från solbränd cowboy till blekfiskille med brillor och skjorta med spetsig krage. Alla hade kort i lugg men håret ner över öronen på den tiden om man var kille.

Familjen Addams och så förstås höjdpunkten på nyår då Grevinnan och betjänten visades samt inte att förglömma King-Kong i 30-tals versionen (jag fick vara uppe och se)

Annars var det väl Teknik-Magasinet (Not: inget program stavades med Z på 70-talet, så därför inte Magazinet) som gällde en vanlig tisdagskväll. Morsan satt och rökte i soffan när vi tittade på TV. Ibland fick man ta hojjen och köpa ett paket gul blend. Hade man tur även "blandat" för 1 krona i den lilla kiosken där en tant saktfärdigt plockade smågodis med en tång i en liten papperspåse -En sån också, sa man och pekade på tex en sockerbit.

Skateboard

Minns ni 78 när Skateboard var häftigt? Jag hade en silkesjacka som det stod skateboard på, men själv hade jag bara ett par rullskriskor med supertunga och stora hjul. Magnum Bonum sjöng "go-go-go ner för backen ner!" och så givetvis en moralitet som "hjälmen på och vi klarar oss". Den uppmaningen gavs även i Trazan och banarne (Olyckan). Men givetvis hade ingen hjälm på den tiden. Hade hoj med limpa och en supertöntig keba till min supertuffa jacka. Efter att ha tagit ett varv i kvarteret var det dags att åka hem och titta på Språka på Serbokratiska eller Clownen Manne...