söndag, juni 18, 2006

Julkalendern

Här kommer ett uttdrag ur SVT julkalendern (kolla: www.svt.se) från 70-talet, fast även in en liten bit in på 80-talet (förlåt min inkosekvens, men de extra jag tagit med är verkligen klassiker och som var stora karaktärer från 70-talet). Se listan nedan

Den första jag egentligen minns är Rulle på Rulseröd, jag kommer ihåg signaturen fortfarande såhär 32 år efteråt. -77 med Magnus, Brasse och Eva "Fem myror är fler än fyra elefanter" är ju en klassiker i sig och kan komma att tillägnas en blogg senare. Minns ni "Ellen, Vera och Cecilia", -nu står Ellen till vänster om Vera som står till höger om Cecilia?

Trolltider var det rabalder om för att man hyllade/åkallade Oden och Tor i nåt avsnitt. Jag gillade den flygande Mara bäst och hennes häxkonster.

Stjärnhuset med Johannes Brost och Siv Ruud var också en skoj höjdare som fick mig att bli intresserad för grekisk mytologi. Det var ofta spånnande berättlelser.

"Albert & Hebert" (-Hebbe lelle), Staffan Westerbergs Lillstrumpa (syster yster mfl. karaktärer) och så "Staffan & Bengt" kanske jag var aningen för stor för att se, men lika fullt såg jag på dom...

1970: Regnbågslandet
Med Nanna i regnbågslandet.

1971: Broster Broster!
Familjen Wikmansson väntar barn och kämpar mot köphysteri och miljöförstöring.

1972: Barnen i höjden
Handlade om nyinflyttade människor i ett höghus.

I Mumindalen Foto: SVT1973: I Mumindalen
Julfirande med Mumintrollen.

1974: Rulle på Rullseröd
Handlade om Rulle som bodde på en gård i Bohuslän med sin farmor och farfar.

1975: Långtradarchaufförens berättelse
Beppe Wolgers är ute och åker lastbil med dockorna Posi och Maggan.

1976: Teskedsgumman
Repris från 1967.

Fem myror är fler än fyra elefanter Foto: SVT1977: Fem myror är fler än fyra elefanter
Bokstäver istället för siffror på luckorna.

1978: Julius Julskötare (Kalenderhuset)
Björn Skifs var julskötaren som lotsade tittarna genom Svenska Jullagerfabriken och andra företag av olika slag.

Trolltider Foto: SVT1979: Trolltider
Handlade om troll och vättar och andra underliga varelser.

1980: Det blir jul på Möllegården
Om skånsk jul för mer än hundra år sedan.

1981: Stjärnhuset
Prat om stjärnbilder och inslag från den grekiska gudavärlden.

Albert och Herberts jul Foto: SVT1982: Albert och Herberts jul
Handlar om far och son som är skrothandlare.

1983: Lille Luj och Änglaljus i Strumpornas hus
Jul i byrålådan hos Staffan Westerberg.

1984: Julstrul med Staffan och Bengt
Staffan Ling och Bengt Andersson förestod en lanthandel i en liten by långt från Umeå.

Hasse & Tage

Det är svårt att i ett enda blogginlägg samanfatta vad Hasse & Tage egentligen betytt. De utgjorde snarare en hel epok som färgade flera genarationer med sina underfundigheter och samhällskritiska komedier. Jag skall ändå försöka mig på en sammanfattning här.

När man säger "Hasse & Tage" så tänker man på så många fler persononer som tex, Gösta Ekman, Monika Zetterlund, Grynet Mollvig, Martin Ljung, Lena Nyman, Margareta Krok,...


Bild: Lindeman

Jag minns hur vi lysnnade på Hasse & Tages olika revyer på radio när jag var liten, som tex. 88-öres Revyn, Glaset i örat och Svea Hund. Vi köpte även revyerna på LP och lysnnade på hemma. Men alla revyer gick även på TV där komedi blandades med musik av exempelvis Monica Zetterlund "Var blev ni av ljuva drömmar...". En sång jag minns särskilt är "akvavera herrparfym" där Hasse & Tage steppar samt den sång där Grynet Molvig och Martin ljung är drängen och pigan som sjunger ode til varandra "ja det kan man väl tänka sig!".

Hasse Alfredsson hade även en del skoj för barn. På TV gick barnprogrammet där han läste ur sin bok "Varför är det så ont om Q:n?" (från -68). Vidare spelade han in en skojig LP med låtar som "Jag vill ha blommig falukorv till lunch mamma" och "Lille Olle talar bara om prutt och bajs".

Så till filmerna.
  • Äppelkriget. Underbar med den onde tyske direktören som vill förvandla änglamark till ett asfaltiserat Deutchnyland.
  • Mannen som slutade röka, Fantastisk med Gösta Ekman i manchester kavaj och Grynet Mollvig. 70-tal! "Känt folk röker Kent" stod på reklampelarna.
  • Ägget är löst
  • Släpp fångarne loss, det är vår! I sann 70-tals-progganda skulle man ta fångarnas parti.
  • Karl-Bertil Jonssons julafton. En odödlig klassiker om att ta från dom rika och ge till dom fattiga. Klassiska kommentarer är "Karl-Bertils pappa hörde till dom som trodde att alla som frivilligt gav något ifrån sig gratis nödvändigtvis var kommunister -Jag har närt en kommunist vid min barm!", "Ska du lukta på glöggen gosse?" och "Tack min gosse för att vi slapp Bodens fästning!".
  • Picassos äventyr. Mycket skoj med en flintskalig Gösta Ekman i Spanien och senare i Frankrike.
  • Sopor (1981 om kärnkraft).

Gösta Ekman som var med mycket i ovanstående filmer gjorde även en hel del eget skoj på TV som exempelvis den oförglömliga "Papphammar" där han ritar Sveriges karta på ett block -Jag skrattade våldsamt minns jag! Han spelade även rolen som kommisarie Beck i Sjöwall-Wahlö böckernas filamtisering.