lördag, januari 07, 2006

Frisyrerna

Något som var speciellt på 70-talet var frisyrerna. Jag vill här bara ge ett ax-plock av frisyrer som man på den tiden tyckte var snyggt. Ganska genomgående är att män har polisong och ibland mustach. Kvinnorna hade geometriska frisyrer.

Stort krulligt hår-burr (Afro)


Ungefär som morsan hade då


Jonatan och "skorpan" Lejonhjärta


ABBA


Det finns många fler skoj frisyrer, men betänk även dom allvarliga gubbarna på TV, som Bengt Öste och Thorbjörn Fälldin också hade "moderna frisyrer" på 70-talet! Dela gärna med dig av foton/länkar! Jag kommer senare att även behandla kläderna på 70-talet men behöver sovra lite innan...

Äta på restaurang

När det var riktig fest när jag var liten gick vi på restaurang. "Kina-panget" brukade vi gå till. Alla beställde alltid samma rätt, nämligen "4 små rätter". Efterrätten var alltid friterad banan med glasskulor med nån sirap på. Nu förtiden när jag äter kina mat har jag aldrig ätit "4 små rätter" mer (kanske blev jag less?). Jag beställde alltid "61:an" där vi bodde förut. Märkligt med kina-pang förresten. Varför är dom alltid tillhåll för stadens olika alkon? Festligt föresten med de kinesiska servitriserna, som ofta är glada och vänliga, men inte kan säga "r" -En stol stalk?

Underligt med kineserna förresten. Var håller dom hus på dagarna? Bara inne på dom olika kina-pangen? Man ser dom aldrig ute på dagarna eller kvällen för den delen heller. Varken i grupp eller ensamma. Man ser aldrig en familj kineser ströva i en park eller storhandla på Kvantum eller nåt. En kines jag jobbade med på universitet berättade dock att han och familjen ofta åkte till IKEA och åt köttbullar på helgerna. Är det där dom är?

Maten på andra svenska restauranger var alltid samma visa. Barnportion med "grillkorv och pommes" eller köttbullar med mos. Föräldrarna drog till med "plankstek" när det skulle slås på stort, och på den tiden kunde man ta snaps till maten. Vem beställer snaps till maten idag?

Sen kom grekerna på 70-talet. Och med dom kom pizzeriorna. Då var det pizza på restaurang som gällde. Alltid Quatro stadgioni, med den äckliga kronärtskockan i mitten som mamma alltid fick äta upp. Konstigt att grekerna introducerade pizzorna och inte grekisk mat?

onsdag, januari 04, 2006

Rymd-TV och trikå

Månlandningen -69 kanske kan ses som ett preludium till 70-talets rymdentusiasm.

Jag minns programmet "Kapten Zoom", som hade grön trikå och bla utropade "höginskomstagare bor i låghus, låginkomstagare bor i höghus". Varför just rymd och trikå hör ihop vet jag inte, men Kapten zoom har gjort come-back aldeles nyligen, där återigen rymden och att och hoppa runt i trikå är temat.

Jag förstår att det på 70-talet var häftigt för ungar att se barnprogram som handlade om rymden, men nu? Då kunde man kanske svälja detta med trikå, men nu?

Andra coola rymd-program som visades på TV då var Moonbas Alpha, Star Trek (med han med dom spetsiga öronen) och så sist men inte minst filmen Star Wars. Luke Skywalker har i denna film lite av 70-talets karaktäristisk mas-frilla, precis som Jonatan också har en extrem sådan (Ted Gärdestad look-a-like) i "Bröderna Lejonhjärta" filmen.

måndag, januari 02, 2006

Sprätten satt på toaletten

När jag var liten lånade ibland min mamma böcker till mig på biblioteket. Jag mins särskilt denna bok när jag var 4-5 år.

"Sprätten satt på toaletten. Och när han gick därifrån, rann bajset ut i ån"

Sprätten var en ond kapitalist och tecknad med svart hatt. Inne i fabriken med sågtandsprofil bajsade han rakt ut i en sjö så att fiskarna dog och alla blev sjuka som drack det.

Att förklara hur kapitalisten suger ur arbeterna mervärde för småbarn var nog lönlöst även om många på 70-talet ville lära ut detta. Då var denna bok bättre, för vad kan väl vara mer otäckt och hemskt än någon som sprider bajskorvar?

Jag tyckte boken var otäck faktiskt och drömde mardrömmar om jag skulle få bajskorv i mitt vatten som jag drack. Jag lyckades låna boken ur ett arkiv för ca 10 år sen.
Slutet i boken handlar om hur människorna runt fabriken gör "revolution" -Alla ska vara med och bestämma säger en röst i en pratbubbla!

En annan bok i samma serie handlar om Sprätten, som denna gång sprider ond kärnkraft, men jag återkommer senare till detta ämne.

Fakta från biblioteket: Sprätten satt på toaletten. Ämnesord:, Avlopp Miljöförstöring. Ämneskod:, Hcf(yb). Utgivningsår:, 1970. Serie:, (Verdandis barnböcker ; 1)

Dagisfröken gallileo-gallileo

Hon var en av karaktärerna i Vilse i Pannkakan, något som ju är ett måste att ta upp på en sida som denna. Jag såg givetvis alla avsnitt, även alla repriser som gick långt in på 80-talet och för att inte tala om Staffan Westerbergs efterföljare (nåt där han sprang runt med en träslev i skogen och sa -Jag minns så länge du minns, samt julkalendern med syster yster och lillstrumpa)

Märkligt att många hetsade så mycket mot honom, jag själv tyckte det var riktigt roligt med älg-strumpan som bröölade -Jag vill hem till min mamma, hon kan ha trillat ner för världens kant.
Skojigast var förstås Storpotäten, och jag minns att alla hade skoj åt det när jag härmade honom på skolrasten -Putt-putt-putt... Åhh, jag ska stoppa dig i min ficka Vilse!



När Staffan gjorde turné på 90-talet där han kastade yllestrumpor på folk lyckades jag kapa en affich. "Dockbögen från Lule" och "Värre än Stalin" var skojiga epitet han själv radat upp.

Musiken gick inte av för hackor heller. Thomas Wiehe, Michael Wiehes bror som även var med i Cabaret Orkestern, spelade gitarr. Faktiskt ganska bra. Jag har en CD som släpptes när min son föddes runt -95 och där finns låtarne med. -Jag ska förstöra och hjärntvätta mina barn också tänkte jag! Favoritlåten är "Spyflugans sång":

Det var en kossa som släppte sig,
prrt, prrt
ut-uti gräset
Det var en kossa som tyckte,
allting var däset.
Bzz-bzz säger flugorna,
på kossans bajse-pladaska!
Bajsen din, den é underbar,
när den ner i jorden far...

söndag, januari 01, 2006

Cindy Peters

På 70-talet var det Afrika som gällde på TV ibland. Jag minns hur Cindy Peters hade ett barnprogram på TV. Man hade byggt upp nån sorts "bambuby" i SVT's studio och Cindy Peters sa: -Hej alla barn! Idag ska vi leka som alla barn gör i Afrika!



Cindy Peters (jag tror hon var kristen och gillade gospel) blev en landsplåga med Miriam Makebas låt "Pata Pata" som handlade om fest i solnedgången i Sydafrika. Umba-sat o umba-sat wheo mahe-ao, gick refrängen ungefär.

Notera att skojjaren "Loffe" Carlsson är med på bilden ovan tillsammans med Cindy. Jag såg Loffe live när jag var på speedway när jag var liten.

Vietnam är nära

Vietnamrörelsen i Sverige är något att minnas. En del har jag tagit reda på efteråt förstås, men ändå. USA:s imperialistiska bombkrig mot det lilla landet där Ho Chi Minh var förgrundsfigur, ungick knappast någon på den tiden. Pappa var med sedan 1966 i Stockholms FNL-grupp och hade varit med och kastat ägg mot USA:s ambasad 1969. Morsan stod med mig i barnvagnen då på Sergels Torg och väntade, men han åkte in i häktet med många andra då.

Det mest fantastiska med 70-talets rörelser var musiken. "Vietnam är nära" nedan på bilden är en klassiker. Vi hade "Hallå där bonde" och "Rickard dollarhjärta" hemma på singlar (78-varvare, till skillnad mot LP som var 33-varvare).

Vietnam är nära

Den svarte ambasadören London's besök i glanshammar inspirerade också till musik. NJA-gruppen sjöng "Glanshammar visa" och "Äggen i Glanshammar" blev ett begrepp som syftade på Bombpiloternas fras: "Let's drop some eggs!"

Ok, jag återkommer nog till detta ämne mer i framtiden. Detta får räcka för denna gången.