tisdag, maj 02, 2006

Boktips och godnattstund

Det fans många barnprogram på 70-talet. Jag tänkte ta upp några stycken åt gången men jag har redan omnämnt en hel del redan (se föregående bloggposter). I denna omgång tänkte jag ta upp Stefan Mählqvist Boktipset (1976-1989) och Beppes godnattstund (1968-1974).

Många har förväxlat signaturmelodin till boktipset med melodin till anslagstavlan som gick -dä-dä-di-du, dä, du-du, dä-di-du... (i den ofrivillige golfaren sjunger Ole och Stig-Helmer denna låt på "the laughing Duck"). Signaturen till Boktipset gick däremot: -Ni-na, ni-na, ni-nana, ni-na,ni-na,nina,.. och nynnades med av Stefan Mählqvist som var iklädd brun stickad kofta och hade masfrilla. Stefan satt i en regnbågsfärgad soffa av plysch och läste ur barnböcker. Varje skolklass på min tid hade en "myshörna" i sitt klassrum. Om det var pga. Boktipset eller inte vet jag inte.Innan han började läsa ur en bok annonserades den ut med författare: -"Trälarna", av Sven Wernström och så kom ett klart och ljudligt "dååing!" efter denna presentation.

Någon som också var pionjär inom myshörnans område var Beppe Wolgers. Beppe hade skägg och sin karaktäristiska mössa och pratade "jämtska". Jag minns att vi i början när jag först såg Beppes Godnattstund så hade vi fortfarand svartvit TV. Programmen var inte särskilt långa ca 10 minuter eller nåt. Signarurmelodin var Bach's "Air". I sin stora vita pyjamas låg han med dockorna i en säng med himlavalv.


Källa: Nästan allt om Beppe, http://www.beppe.se


Några av karaktärerna var Busan, sigrid som skrek "färdig" när hon kissat på pottan, krama och hungran. Beppe har även gjort filmen "Dunderklumpen" och varit med och gjort musik på skivan "Trollskog" där det är mycket Hammondorgel.

söndag, april 30, 2006

Elvis

När jag var liten gillade jag Elvis Presley "The King". Morsan hade gillat honom som ung och hon berättade historier om hur tjejerna på 50-talet valde mellan Elvis och Tommy Steel. Man målade "favoritens" namn på stövlarna med rosa läppstift. Mormor och den äldre generationen ansåg förstås Elvis vara en "syndens" symbol.


(Bilder: Den "pluffsiga" 70-tals Elvis och den yngre Elvis)

Hur som helst så diggade jag Elvis genom att lyssna på kassetband som jag spelade i min klockradio med kassetbandspelare, som hade röd LED display. Favoritlåtar var tuttifruiti och Jailhouse rock.

Elvis åt i kopiösa mängder men var smal fram till på 70-talet. Man förknippar kanske mest Elvis med 50-60-tal men faktiskt så hade Elvis inflytande på 70-talet också. Så minns jag exempelvis hur många gubbar hade brylkräm i håret för att likna Elvis och inte att förglömma "raggarna" som man på den tiden talade om med fruktan i rösten, speciellt på midsommar.

Det visades många Elvis-filmer på 70-talet, en del i svartvit men andra i färg. Jag mins särskilt när han hoppade från klippan i Acapulco (jag har varit där, det ligger i Mexico).

Stefan Mählqvist i sin masfrilla och brunstickade tröja , nynnade "Ni-na, ni-na, ni-na-na" och som satt i sin regnbågsfärgade plyschsoffa presenterade barnboken "Elvis Elvis" och den gick även som film på 70-talet. Den handlade om en kille som hette Elvis för att hans föräldrar gillade Elvis och han bodde givetvis i höghus. En annan film med Elvis-influens var "Greese" med John Travolta.

Slutligen så måste jag omnämna "kungen" i Elvissammanhang, nämligen Eilert Pilarm från Husum. Att köpa hans CD där han gör covers på Elvislåtar är ett måste. "Jailhose rock" är helt fantastisk där han lyckas undgå att hålla en enda takt rätt!


(Bild: Eilert Pilarm -The King of Rock'n roll)

Sen fins ju också "Uppsala-Elvis". Aschberg hade ett TV-program om honom där han gick omkring i sin lägenhet och dammsög. Jag undrar föresten varför alla Elviskopior måste se ut som den gamla och pluffsiga elvis i sina vita paljettkläder?

1:a maj

1:a maj, första maj,
varje sliten kavaj,
blir en mantel av strålande ljus.
Varje grå proletär
slipper mödornas här
och hans blick är mot framtidens spänd

1:a maj är arbetarklassens internationella dag. På 70-talet var innehållet på 1:a maj därför i stor utsträckning internationellt orienterat. Vietnamkriget och befrielserörelserna i Afrika hade stort inflytande på politiken på den tiden. Olof Palme demonstrerade under parollen USA ut ur Vietnam tex. Kritiken mot "Socialimperialismen i Sovjet" var också typisk på den tiden och många av partierna på vänsterkanten var influerade av utvecklingen i Kina, bla kulturrevolutionen. Kårhusockupationen kom att ge vänstervågen ett större inslag av studenter i vänsterrörelserna ("arbetarkvotering" förekom då pga detta i vissa fall). Typiska slagord på en 1:a maj-demonstration kunde låta:
 • Internationell solidaritet -arbetarklassens kampenhet
 • Inget djävla sossetjafs -arbetarklass mot överklass
 • Krossa imperialismen -leve socialismen
 • Palme och Gejjer -Nixons lakejer
 • Känner ni stanken? -från Enskilda Banken?
 • Ner med den USA-impeialistiska skräpkulturen
På 70-talet kom all nya (ofta små) partier som berikade gatubilden på 1:a maj. Exempelvis KFML(r) (kommunistiska förbundet marxist-leninisterna -revolutionärerna) hade stora demonstrationer -Röd Front! i Göteborg och parollerna på den tiden präglades av Vietnam, kampen mot USA-imperialismen men även saker som "rädda varven".


(På bilden: Röd Front vid Järntorget i Göteborg 2005. Har tyvärr inte kunnat få tag i gamla bilder av första maj demonstrationer -dela gärna med er till mig!)

Tidningen proletären (fins fortfarande www.proletaren.se) såldes av KFML(r) men givetvis sålde varje vänsterparti/förbund sin egen tidning (se lista nedan -ni får googla fram deras länkar själva) och FNL-grupperna sålde Vietnambullentinen. Jag vet inte om jag får med alla partier nu, men håll i er:
 • KFML(r) (senare KPML(r) och nu KP) -proletären
 • SKP (KFML(s), senare Solidaritetspartiet) -Gnistan
 • VPK - Ny Dag
 • APK (nu SKP) -Norrskensflamman
 • KPS (kommunistiska partiet i Sverige)
 • KEG (kommunistiska enhetsgruppen)
 • KAF (nu SP) -Internationalen
 • Clarté (och Clarté-ml)
 • De förenade FNL-grupperna (DFFG)
 • SAC
 • Rådssocialisterna
 • Rebellrörelsen
 • MLK
 • FiB-Kulturfront
 • FK (Förbundet Kommunist)
 • Grupp 8 -Kvinnobullentinen
 • Svensk-Kubanska -Kubabullentinen
En sak som var speciell då var nyhetsrapporteringen på TV. Det var långa internationella inslag från Moskva och Peking. I Moskva fick man se hur Leonid Brezjnev stod och vinkade från en balkong med alla sina rockmärkenJag vill slutligen uppmana alla läsare att gå ut och demonstrera imorgon eller titta på (1:a maj). Känn hur vinden smattrar i den röda fanan, sjung internationalen och kämpa för en rättvisare/solidarisk värld. Just det! Jag hittade en liten bild på 1:a maj röd front på ett LP-omslag nedan:

Källa: http://www.geocities.com/knutna_navar