tisdag, maj 09, 2006

Nationalteatern

Ungefär när jag gick i gymnasiet så började jag och några polare digga Nationalteatern. Det var sent efter att dom hade sin glansperiod på 70-talet med Totta Näslund och hela köret. På 80-talet var det ganska "fel" dessutom att gilla dom så därför blev det "rätt" för mig då eftersom jag alltid varit "mot strömmen". Hur som helst, så måste ju Nationalteatern omnämnas här eftersom dom var ett givet inslag på 70-talet.



Mina faviritlåtar var (och är) Hanna från Arlöv (jag har tyvärr bilden på henne kvar i Sverige så jag kan inte lägga in den här), Livet är en fest, Ut till Bergsjön, Ut i kylan, Spisa, Rövarkungens ö, Bängen trålar för att ta några. Men en sång jag kom att tänka på speciellt är "Mr. John Carlos" som handlar om den olymiska medalljören som var med i OS i Mexico. Han och hans kolleg höjde nävarna och gjorte "Black Panther" tecknet:



Mr. John Carlos
Mr. John Carlos.mp...
Hosted by eSnips

Klicka och lyssna på sången! (Kanske är detta inte helt lagligt, men det är bara i propagandasyfte för att få fler att gilla Nationalteatern)

Säg minns ni ännu den dagen i OS i Mexico?
Det var prispallsceremoni på 200 meter.
Stjärnbaneret steg sakta mot skyn, i ett duggregn av känslosamhet
Inte ett öga var torrt i den nationella extasen.
Det susade högtidligt på läktarens hederssektion
Då höjs två svarta nävar mot skyn.
Skandalen slog ner i Olympiska byn
Sociteten sväljer häpet sin whiskey soure!
-Dom har har skändat stjärnbaneret med Black Power!
Hela den svällande amerikanska jätten stod silla.
-Våra svarta gossar har uppfört sig väldigt illa!

Refr:
O Mr John Carlos du grävde din egen grav,'
för idrotten stod ovanför politiken.
I din kista slog du själv in sista spiken.
Du kunde ha nöjt dig med din stora seger.
Och tänkt på din framtid som trevlig och frammgångsrik neger.


Helt underbar låt. Jag vill lyssna på den nu...

måndag, maj 08, 2006

Trollsommar

Fick en DVD i present idag. Det var en härlig flodvåg av nostalgi att riktigt frossa i! Trollsommar som visserligen är från 1980, men som jag känner så väl igen mig i som kille runt 10-års åldern i slutet av 70-talet.

Sommar och linluggar som springer bland blomsterhagar och träffar spelemannen Sven i fäbon som är vän med trollen, tomtarna och älvorna. Även den svarta volvon och föräldrarnas frisyrer och kläder är hel-nostalgi. Jag gillar musiken också, som är mycket passande och som speglar spänning eller glädje i filmen som bara filmer på 70-talet kunde göra. Var det B. J:son Lind?


Barn på sommaräng, som i Ola Magnells "Påtalåten".
Källa samtliga bilder: www.atlanticfilm.se filmen kostade bara 50 kronor på nätet!


Svart Volvo och stuga med gärdsgård

3 barn runt 10 från stockholm åker till en bondgård i dalatrakterna. Dom bor i stuga nära skogen och de 3 barnen på gården har koja i skogen. Måste säga att killen med linlugg var samma kille som var med i "den vita stenen" med fiddeli som alla killar var kära i på den tiden. Runt skogen träffar flickan den kloka gumman, fantastiskt gestaltad av Siv Ruud. Hon och spele-Sven känner givetvis trollen, vättarna, näcken, skogrået, älvorna...


Kolla deras jackor och frisyrer!

Kampen mot kalhyggena och miljöförstöringen aktualiseras. Detta var precis innan Sverige såg de första trädkramarna skrida till verket i början av 80-talet. Bonden som är skogsägare skall hugga ner skogen, men det tycker varken byborna, kloka gumman, spele-Sven eller trollen om...


Sven i fäbon spelar inför trollfar och skogrået

Och trollen är riktiga John-Bauer troll (till skillnad mot engelska troll, som i Sagan om ringen eller Harry Potter). Min fru som har läst etnologi säger att varelserna är väldigt realistiska i förhållande till folksägen, förutom möjligen näcken vars frisyr bär kraftiga spår av 70-tal.

Barnen som först blir bergtagna har sedan fest med alla skogsväsen i "bergakungens sal" och får "trollhörsel". Föräldrarna går skallgång i skogen. Plötsligt konfronterar Siv Ruud skogsägaren och säger: -Det är inte din skog,.. skogen tillhör alla!


Det är inte din skog! säger Siv Ruud

söndag, maj 07, 2006

kåldolmar och kalsipper

Jag fick en LP-skiva när jag var 7 år. Det var "Kåldolmar & kalsipper" av Nationalteatern. Närmare bestämt var det 4 skivor och berättelsen eller sagan om Yllet och hennes färd var ganska lång. Men som tur var fans ett spel i mittuppslaget på dubbel-LP-fodralet. Ett vanligt tärningsspel där man flyttar fram pjäser. På en ruta stod det "du och dina kamrater skall spela en pjäs om Vietnam tillsammans!" Jag mins att jag tyckte det var svårt, men idén var ju helproggig.



Berättelsen handlar alltså om "Yllet", en helt vanlig förortsunge, som flytt från den grå betongen bland höghusen, och hennes resa mot Vietnam. På vägen får hon lära sig vad klasskamp vill säga, både nationellt som internationellt. I det gamla slottet möter hon "Tjänaren" som bugar sig för herrarna men som knyter näven i fickan i smyg. Men på slottet fins också "Det kommunistiska spöket" som säger den odödliga kommentaren till Yllet: -Ryck mig inte i lärften barn, den är från 1848!

På vägen befriar dom sina vänner som blivit fångade av dom elaka kungarna från västerlandet i sin gruva. Dom har en maskin som heter "Lumor" som dom kan förstena folk med. Dom träffar även greken Agamennon som blivit mobbad i skolan. Sången han spelar "Agamennons stora ballad om flykten från sitt hemland" är helt fantastisk. På den tiden fans det en del grekiska flyktingar där jag bodde och deras barn gick i samma skola som jag, så jag minns den låten särskilt.

Till slut når dom Vietnam där "Ho Chi Minh" (?) möter upp dom och berättar sitt folks historia. "-Ska du äta av hundarnas mat! Jag skulle kunna slå ihjäl dig för den sakens skull!" är exempel på en typisk replik i den Vietnamesiska teatern.

Sen åker alla hem över havet och träffar bla den vita valen Moby Dick. Men framför allt så har dom "last utav lärdom från Marx och av Hegel" med sig hem. I det lilla sånghäftet som medföljer skivorna finns alla låtar med skojiga bilder. På bilden till sista sången "I hamn" så ligger Yllet i sängen och läser Karl Marx Kapitalet som godnattsaga! Helhärligt! Finns det såna barnsagor nuförtiden?