lördag, februari 11, 2006

Samba och annat myspys

Lyssna på låten "Musik skall byggas utav glädje!" med Lill-Lindfors
http://www.lill-lindfors.nu/musik_skall_byggas.rm
Nu har du kommit i rätt stämning efter att ha lyssnat på denna låt hoppas jag? Detta var musik som lyssnades på hemma hos mig när jag var liten på 70-talet. Lill-Lindfors sjöng ofta "glad-samba" på den tiden. Feel-good-music skulle man kanske säga idag? Låten ovan var skriven av Cornelis Wreesvijk, men den gjorde sig bra i hennes tappning också tyckte jag.

Annan musik som är min favorit är musiken i Sällskapresan. Musiken i filmen går numera att köpa på CD (tex 79:- på www.ginza.se). Toppenskiva! Bengt Palmers som gjort musiken är fenomenal på att göra sambalåtar. Lyssna på ett klipp här!.

fredag, februari 10, 2006

"Clownen Manne" vs. "Språka"

Många i min genaration har retat sig på Staffan Westerberg, men han borde ligga i lä jämfört med Manne enligt mitt tycke.

Manne gick alltså som barnprogram (se nedan info från SVT) på 70-talet. Det var så att ibland gick det "språka" och ibland gick det Manne. Språka var ofta på Serbokratiska och det enda jag minns var att barn åkte på nån rutchkana i början/slutet av programmet. När det var slut lästes adressen upp till Språkas redaktion "-Etta nolla, nogga gjedda -Stockholm!" sa en röst på bruten svenska, och man kunde skicka in bilder som visades upp i programet.

Tja, i valet och kvalet mellan dessa så blev Manne, eller "Clownen Manne" favoriten. Manne cyklade ofta till teatern i sin trikå, och bakom cykeln fans en kuliss som roterade runt. Han cyklade till stranden för att bada. Ibland kom gamla filminslag där Manne och Clownen Gay gick utemed nån kanal och gjorde konster som eldslukning o.dyl.

När Manne cyklat hem från stranden, flämtatde han ut och sa Puh! och torkade sig i pannan. Han bytte ofta om mellan olika trikåer, varav de flesta var i plysch. Skor byttes givetvis också, ofta nån sorts balettskor av nåt slag.


Clownen Manne:
1974-1983, SVT. Manne cyklade och sa Banaaan - på teckenspråk.


Sida om Manne


Höjdpunkten i programmet var när han tagit på sig sin svarta plyschoverall och basker och klättrat upp i kojan. Där tog han fram en knappburk, och ur den trollade han fram en banan och utbrast -Åhhh en banaan! --även på teckenspråk!.

Not: Jag såg ett anslag om att "Manne och Clownen Gay" skulle uppträda runt 1997 och jag tänkte gå dit med min då 2-åriga son (som ursäkt för att jag ville se honom). Sonen var emellertid sjuk och jag gick dit ensam. Barnfamiljer stod samlade runt Manne som vevade på ett positiv, men det var för mycket för mig, jag blev tvungen att fly därifrån...

Bås?

Jag sitter och funderar på hur en typisk restaurang såg ut på 70-talet. Jag kom fram till att dom ofta hade bås. Ett bås är när man har en soffa med sitsar åt båda hållen och två sådana soffor är samanförda mot varandra, varemellan det finns ett bord. Oftas är det murriga färger som gäller som röd sammet eller grönt (tapeterna gärna i samma stil, men vitkalk också förkomande). Där kan man sitta och spana ut mot baren eller dom andra båsen lite diskret. Jag vet att båsen frodas än idag, men jag tror att dom hade en glansperiod på 70-talet. Kinarestauranger hade/har ofta matsalongen indelad i bås. Grekiska pizzerior på 70-talet hade nästan uteslutande bås.

söndag, februari 05, 2006

Dagens outfit

Jag tänkte berätta lite för er om min outfit idag. Det har ju blivit populärt på sista tiden och man vill ju inte vara sämre.

Idag har jag ansat mitt skägg, kammat till min masfrisyr och jag har putsat mina Lennon-bågar av fönsterglas. Solen skiner och jag känner mig väl till mods. Jag lyssnar på "skäggmanslaget" hon kom över mon. Stampar takten med mina träskor och jag kompar lite till på min tvärflöjt. Jag har utsvängda manchesterbyxor, en brun skjorta med långa snibbar och ovanpå skjortan en kofta som jag har stickat själv. Koftan har jag förresten färgat själv ute på gården. Man lägger björklöv i en kittel och låter elden sakta värma upp och sedan rör man om i kitteln med koftan i. Det luktar härligt!Jag har hällt upp ett glas vino tinto och livet leker. Jag har rivit ut en sida ur en bok som handlade om kapitalism för att rulla en cigarett. Jag läser en god bok "Kamrat i Nord", men snart får jag sluta. Min kamrat Börje kommer över och vi skall tälja i näver tillsammans.

Troll, tavlor mm

På 70-talet var det vanligt med små stenar som var målade som troll. De låg överallt i fönster bredvid blomkruor och dyl. Troll var för övrigt något som förkom lite här och var. Jag mins särskilt tavlorna eller vykorten av liknande slag som nedan:För att inte tala om min favoritfilm "Trollsommar" där Sif Ruud säger till skogsägarna -"Det är inte din skog. Skogen tillhör alla, människorna, trollen...!" Sann 70-tals anda! En speleman med fela och dalmasfrilla bor i en liten röd stuga, talar mål och är vän med trollen. Filmen handlar också om kampen mot skogskövlingen "-Stoppa alla kalhyggen!" säger älgen i älgarna demonstrerar.

Julkalendern trolltider spann också på trolltemat. Jag minns att häxan flygande mara var skoj att immitera på skolrasten.

Andra troll som var vanliga som var 70-talet var penntrollen, ungefär som bilden nedan visar.När jag gick i mellanstadiet var det vanligt att killarna också lekte med monchichi. Vi bytte kläder på dom och stoppade tummen i munnen på dom...!
Slutligen måste jag också ta upp dom gråtande barnen i samma veva. Vi hade tavlor på väggen hemma när jag var liten. Senare ledsnade alla på dom och försvann. Varför?