torsdag, februari 23, 2006

Mellanölet

Mins ni ungdomsgängen som drack mellanöl eller "mellis"? Sedan slog socialstyrelsen och "kärringen Söder" larm och mellanölet försvann från konsum. Men innan dess då mellanölet fans på affären så kunde man köpa mellanöl fram till eftermiddagen. Då lade personalen över mellanölsbackarna med ett plastnät. Helger kunde man naturligtvis inte köpa. Det var sport bland gubbarna att försöka smussla med en mellis i lättölsbacken. Lucy, Stoffe, Kenta och Sussi kunde hålla till i en park och "ösa", lyssna på Nationalteatern och sjunga:

-...sen dundra in på stan, och släppa loss av själva... Hade-lattan-däo, umpa-pao, det var det jag sa, det var inte bra. Umpa-pao.

I Norge kunde man inte förbjuda mellanölet dock. Med Fleksnes (Dähhhoooo!) i spetsen sattes en motkampanj igång för att bevara denna härliga dryck!

måndag, februari 20, 2006

Kazoo, Banarne och triangel

70-talet var decenniet då "alla kunde spela". Jag mins att jag och andra ofta spelad på "instrumentet" kazoo. Det vill säga man trumpetade trallartat till musiken genom att blåsa genom instrumentet, varigenom man fick ett smörpapper att vibrera. Ibland gick pappret sönder och jag försöte laga med smörpapper från köket, men det lät inte lika bra.



Kanske var det "Banarne" i Trazan och banarne på sommarmorgon som gav upphov till modet att spela på kazoo? Han var i allafall helt i gasen när det gällde att spela både på gitarr och kazoo.

Lyssna på kazoo-solot i slutet i låten "Ja då" genom att klicka här
(http://www.c64.org/).



Jag ska ta upp Trazan o banarne senare lite mer ingående. Här vill jag fortsättningsvis följa upp tråden om att "all kunde spela". Alla som hade musiktimme i skolan vet att man fick spela triangel. Triangel var beviset att all kunde vara med och spela instrument. Sen i 3:an kom fullbordandet av triangelträningen, nämligen det evinnerliga blockflötandet. 20 ungar skulle spela "hej sa petronella" i klassrummet och vår blockflöjtslärarinna skrek sig blå i ansiktet. Vilken kakafoni!

"In kommer Gösta" (ABC-progg) var den vuxna proggvärldens motsvarighet till att all kunde vara med och skapa musik, och kanske blå tåget får räknas dit också...? Fast dom hade nog skoj utav helvete, och kanske var det det som räknades? men fördjävligt lät det emmelanåt;)

Men kom igen! Jag säger som Hoola Bandola sjunger i en av sina låtar:

-Så stränga din fela,
och fatta det nu.
Vi ska skapa en allas musikkultur!

70-tals fest

Fick tips om att aftonbladet hade en artikel som gjorde mig sugen:

Välkommen på 70-tals fest!
Länk här.

"Med en San Francisco i glaset och räkfylld avokado på tallriken är du snart redo för lite disco. Dämpa belysningen, tänd massor med levande ljus, snurra discokulan till ”Stayin’ alive” och glittra ner gästerna.
Under en kväll förpassas matbordet 30 år tillbaka i tiden, till det glammiga, glossiga 70-talet, med bruna och orange dukar och storblommiga mönster."

"Stayin' alive" med Bee Gees, Ah, ah, ah, ah -stayin' alive! var verkligen en klassiker då. Jag köpte kassetband (ofta med grön färg) med olika blandade pophits som jag spelade i min klockradio med bandpelare. Mins också att det lyssnades på Doctor Hook hemma.

Också päron i ugn med smält after eight är en efterrätt vi åt ibland när jag var liten. Helt rätt!

Räkfylld advokado? Tja, jag minns inte så noga, det var nog inte barnmat i allafall. Jag minns att jag såg det, men jag förknippar det nog mer med 80-talet.

söndag, februari 19, 2006

Slas

Slas (Stig Claesson) gjorde TV-barnprogram på 70-talet där han bla berättade om morfar som bodde djupt inne i skogen. Han funderade -Men om nu gud är så god, varför...? Hans egna naivistiska teckningar visades i stillbild samtidigt som han släpaktigt läste om sina funderingar som barn.


bild från Slas hemsida

En hel del andra barnprogram hade samma stil, dvs en berättarröst läser i bakgrunden något att fundera över, och så visas stillbilder på TV sammtidigt. Tex "Trälarna" av Sven Wernström som lästes av Clary Wikholm.

Slas har även skrivet en radda böcker som Vem älskar Yngve Frej? Se även Wikipedia