fredag, juni 09, 2006

När Ronnie vaktade kassen

Appropå fotboll så här i VM tider så kom jag att tänka på Ronnie Hellström. Han var världens bästa målvakt sades det och inte minst i VM -74 då Sverige kom 5:a. Han blev proffs i Kaiserslautern sen, efter att ha lirat för Hammarby-Bajen.


Bild: -När Ronnie vaktar kassen var det lite stil på Bajen! (bild: SOS-Sällskapsresan 3. Ole och Stig-Helmer är på väg från maskeraden och kastar "kassen" till varandra)

Något som mer måste kommenteras på bilden ovan är förstås socialstyrelsen "spola kröken", som idrottsförbunden slöt upp bakom. Själv hade jag ju inte åldern inne, men jag minns att kampanjen hånades. Minns också att jag samlade på flaskformade klistermärken med den sloganen på (jag samlade på många typer av klistermärken).

En annan populär Ronny på 70-talet var Ronny Pettersson som dog i "formel 1" olycka runt 78. Han omnämns bla i filmen tilsammans när pappan och barnen är på Kina-restaurang.

Om jag nu riktigt skall minnas mitt 70-tal, minns jag också att jag var med i
P-69 i en lokal fotbollsförening i närheten av där jag växte upp. Jag var väl ingen stjärna direkt, men så blev jag ju inte "fotbollsproffs" heller, något som många grabar hade som sin heta dröm då. Favoriten då var givetvis "Maradona" eller Pele, fast jag tror Maradona var mer populär. Att göra bisicleta var det coolaste, fastän det kallades för bajsakleta.

Colorado-skalbaggen

I slutet av 70-talet kom plötsligt en fluga- som höll pa att skrämma slag pa halva Sverige, eller skall jag säga -skalbagge... Det var ett skojjigt bus som fick manga insektsrädda att nästan dö av hjärtattack. Den gick under benämningen "Colorado-skalbaggen". Samtidigt på TV gick helgföljetongen "Kampen om Colorado" (floden genom USA)



Du fick ett brev pa posten och när du öppnade det sa hände det oväntade -när du stoppade ner fingrarna i kuvertet och vidgade det för att se vad som var i sa smattrade det till och lät som en skalbagge sprattlade med sina spröt mot dina fingrar -Hu! Inte undra pa att manga blev rädda, och kastade det ifraan sig.

Sedan tillverkade jag manga själv för att gäcka vänner och släktingar. Saa här gör man:

Man tar 1 gummiband, 1 stort (viktigt) gem och 2 tändstickor. Man limmar tändstickorna i hörnen inne i kuvertet som man fäster gummibandet mellan. Sedan rullas gemet upp i mitten sa mycket sa möjligt och man klistrar igen kuvertet sa att det halls kvar. Sedan när man öppnar -brrrrr! Ungefär som när man känner spröten fran en kackerlacka!

Jag fick idén att skriva om detta när jag läst Japaneseviking om kackerlackor och fällor för att fanga dom sma rackarna.