söndag, april 23, 2006

Ååå-tjejer

En särsild rörelse som framtäder markant under 70-talet inom "proggrörelsen" var kvinnorörelsen. Jag syftar då i stora drag Grupp 8 och de rörelser som var influerade av den. Grupp 8 bildades av 8 kvinnor 1968 som ett hemligt socialistiskt nätverk till att börja med, men blev sedan en öppen organisation som bla gav ut tidningen Kvinnobullentinen,



Alla föreningar på vänsterkanten på den tiden gav förresten ut en "bullentin" som sedan såldes på gator och torg. Rörelsen uppmärksammade internationella kvinnodagen och växte stadigt fram mot slutet av 70-talet.

Det man kanske tänker (eller hör) mest när det gäller kvinnorörelsen från den tiden är hur man brännde BH:ar offentligt samt agiterade mot förspilld kvinnokraft, såsom att sitta och sticka dukar.

Något man faktiskt drev igenom var "-ropen skalla, daghem åt alla" och man diskuterade givetvis fri abort och rätt till smärtlindring vid förlossning mm.

Musiken från kvinnogrupperna på den tiden är också en godbit. Ta bara Bella Ciao, Röda Bönor och "Sånger om Kvinnor" och "Höj rösten" (med maoistisk anknytning).




Källa LP-omslag: www.progg.se