söndag, april 23, 2006

Ååå-tjejer

En särsild rörelse som framtäder markant under 70-talet inom "proggrörelsen" var kvinnorörelsen. Jag syftar då i stora drag Grupp 8 och de rörelser som var influerade av den. Grupp 8 bildades av 8 kvinnor 1968 som ett hemligt socialistiskt nätverk till att börja med, men blev sedan en öppen organisation som bla gav ut tidningen Kvinnobullentinen,Alla föreningar på vänsterkanten på den tiden gav förresten ut en "bullentin" som sedan såldes på gator och torg. Rörelsen uppmärksammade internationella kvinnodagen och växte stadigt fram mot slutet av 70-talet.

Det man kanske tänker (eller hör) mest när det gäller kvinnorörelsen från den tiden är hur man brännde BH:ar offentligt samt agiterade mot förspilld kvinnokraft, såsom att sitta och sticka dukar.

Något man faktiskt drev igenom var "-ropen skalla, daghem åt alla" och man diskuterade givetvis fri abort och rätt till smärtlindring vid förlossning mm.

Musiken från kvinnogrupperna på den tiden är också en godbit. Ta bara Bella Ciao, Röda Bönor och "Sånger om Kvinnor" och "Höj rösten" (med maoistisk anknytning).
Källa LP-omslag: www.progg.se

3 kommentarer:

Cliff Hanger sa...

"Åååå tjejer, ni måste höja era röster för att höras" - det är vad bajenklacken brukar ropa mot motståndarklackarna på Söderstadion.

För övrigt står jag självklart bakom alla jämställdhetssträvanden.

"Kvinnor kan" tycker jag annars är en fånig slogan som undervärderar kvinnor. Det är klart att de kan, att ens föra det på tal är som att ifrågasätta det.

70-tals Per sa...

el mango: Jag håller med om att det låter lite fjomsigt med kvinnor kan, eller "törs" osv.

Alla "röda bönor" hade givetvis plysch och små runda glasögon och man stred hårt mot hysch-hyschet. Minns att Gudrun var med i en film där förlossning skulle visas naturligt och det talades utan buskablygsel om "kussimurran" mm.

Thérèse sa...

Håller också med om att kvinnor kan är en fånig slogan. Varför skulle dom inte kunna?

Kvinnorörelsen under 70-talet derv frågan om fri abort så det blev tillåtet i Sverige 1975.
På 70-talet insåg också svenska domstolar att en man kunde våldta sin hustru och man kunde dömas för våldtäckt "inom äktenskapet". Tidigare hade det inte kunnat ske.
Sen byggdes ju dagis ut i rekordfart på 70-talet , vilket gav kvinnor möjlighet att jobba i större utsträckning även när barnen var små