onsdag, februari 21, 2007

Näbbkängor, palestinasjal och kånken

På 70-talet var det "mode" om man nu kan använda ett sånt uttryck att bära näbbkängor, palestiansjal, fjällrävenjacka och bära en "kånken" på ryggen.


Näbbkängor, troligen också vanligt förekommande på samer.

Det var naturligtvis inte gemene mann som dressade upp i detta utan råproggarna. Helst skulle man ha små runda brillor av John Lennon typ även om man inte hade synfel (bågar av fönsterglas). Militärbyxor av den svenska gröna modellen bars med fördel också instoppade i näbbkängorna. På sin fjällräven hade man givetvis en uppsjö av rockmärken, tex "Nej till kärnkraft!", Lenin och en röd stjärna.


Angående palestinasjalar skriver Wikipedia följande:

I Europa har palestinasjalen blivit populär i politiska kretsar och flera organisationer på vänsterkanten använder dem flitigt. Många ungdomar använder emellertid palestinasjalar bara för att de gillar deras utseende, utan att inse att de har en politisk innebörd.

Vissa efterkonstruktioner gör gällande att färgerna har en betydelse. Exempel är att svart-vit skulle betyda anarkism eller Palestinas frihet, att röd-vit skulle stå för kommunism, grön-vit för veganism och lila-vit för feminism. Den sistnämnda existerar inte i mellanöstern. Resterande är mestadels en modefråga, även om man kan se vissa mönster i t.ex. Palestina, där marxist-leninistiska PFLP använder mestadels röd-vita palestinasjalar och Hamas använder grön-vita.




Vad jag vet så är den röd-vita sjalen inte från Palestina utan från Syrien. Dessa sjalar är inget annat än folkdräkter från olika regioner från mellanöstern, ungefär som de svenska "knätofs"-dresserna som finns i Sverige (fast inte lika rebelliskt och coolt förstås). Hur som helst är det bara att knalla in i en vanlig vänsterorganisations bokhandel/café för att köpa en palestinasjal även idag.

tisdag, februari 20, 2007

Vilse i pannkakan

Fick lite inspiration efter att ha sett ett videoklipp av vilse i pannkakan

här: Vilse i pannkakan intro, Bubblaren.se Som också säger: För att skona kommande generationer visas här bara introt. ! Vad är det för dummheter! Barnen måste ju få veta... Nåja introt är bra och Thomas Wiehe spelar gitarr precis som jag minns programmet.



För att råda bot på denna brist har jag härmed spelat in en liten filmsnutt om bla karaktären Storpotäten. Jag är väl dessvärre inte särskilt lik Staffan Westerberg men ni får kanske förhoppningsvis en känsla av vad programmet handlade om;) Att gestalta en så fantastisk person är ju heller inte lätt, och inte hade jag några raggsockor i Madrid heller... Minns att Staffan förnekade i nån intervju att Storpotäten var den otäcka kapitalisten (säkert!).

Tyvärr var ursprungsvideon något för stor för att jag skulle kunna ladda upp den på youTube. Därför konverterade jag den till bara 8Mb (från120) genom ett trialprogram. Därför syns den gröna texten på mitten av filmen, fast den täcker ju mest min nuna och det viktiga är ju att ni ser Storpotäten. Alltså här är den nu:



Nå vad tror ni? Kan barnen ta skada av detta? Andra karaktärer som var med var ju Vilse, dagisfröken gallileo mfl. På denna länk finns att lyssna på en del av sångernai programmet och några bilder i Svartvitt (bilderna här ovan är från den hemsidan).

söndag, februari 18, 2007

Boktipset

Hej igen efter all denna väntan. Nu har jag kommit igång igen. Fick detta filmklipp tillsänt mig av (Thérese i Utlandet)



Det är ett filmklipp (uTube) av Stefan Mählqvist Boktipset. Visserligen från 1983, men inget är annorlunda här än från 70-talet, jag lovar. Staffan sitter i sin regnbågssoffa och läser ur en bok. Han har en blå manchesterkavaj och en variant av pipskägg. I detta avsnitt handlar bilderboken om en flicka som som frågar morfar hur det var förr.

Här är den

Stefan Mählqvist

Kan ta en liten stund innan bilden kommer, fast ljudet startar direkt.