lördag, februari 04, 2006

Och nu blir det reklamfilm

, sade en manlig röst. Stämningen blev hög och förväntansfull i den rödsammetsklädda biosalongen. Barnen visslade i biobiljetten men jag lyckades nästan aldrig få till ett så där maffigt vissel från biljetten. Sedan kom vinjetten med ett bröllopspar i svartvitt och bröllopsmarchen trumpetades ut som signaturmelodi.

Vi det laget hade man ätit upp halva påsen non-stop (eller ahlgrens bilar) som man köpt i en automat. På den tiden fanns inte magamyny med popcorn och 2 liters coca-cola att köpa...

Jag mins bla följande reklamsnutt som etsat sig fast:

-Fanta, fanta -så festligt och kul!



Det var på den tiden då Fanta bara fans som apelsin och inte ägdes av Coca-cola. Reklam förekom ju heller inte på TV på den tiden så detta tillfälle var något extra speciellt, men inte särskilt långt.

Olika varianter av tuggummin som djuiciefruit och tabletter som läkerol visades. På dryckfronten mer var det festis i tetraederförpackningen (som också grädden hade) som gällde. Som häsosamt motvikt mot snasket kom reklamen om tandkräm. Jag var faschinerad av tandkrämen som hade 3 olika färgsträngar när man pressade ut den på tandborsten. Morsan tjatade om en slogan från hennes tid: -hälsan för halsen -bronsol! som också också rockfolket i "Hej baberiba" sjunger i slutet av låten.

Men det som fascinerade mig mest var reklamen av tamponger. En blå vätska hälldes i ett högt glas. Sedan stoppades tampongen ner i glaset, och vips svällde den ut. Sedan vändes glaset uppochned och inget rann ut! Hemma testades givetvis detta, men inte med samma resultat, kanske beroende på dricksglaset?

Sen började filmen, men då var godiset slut.

söndag, januari 29, 2006

Instamatic

När jag var liten fick jag en egen kamera. Det var en kodak instamatic. Jag var mycket förtjust över den. Den hade 3 lägen som man kunde vrida mellan: sol, moln, sol/moln blandat.



Notera "blixen" i paketet ovan. Blixtarna var externa och var små kuber som sattes i uppe i instamatiken. Den hade 4 blixtlampor. När en lampa blixtrat smälte den och blev lite vitknöglig på nåt sätt. Blixten roterade fram 90 grader när man vred fram filmen. Avtryckarknappen var orange. Blixten, med 4 liv, var alltså en lyxvara som man bara fick använda vid högtidliga tillfällen.

Oftas tog jag korten när vi var på semester, bland annat i Bulgarien 1977. Jag har ett kort där mamma tagit kort på mig när jag stod bredvid en sjörövare vid en gammal båt vid "sun slag briag" i Bulgarien. Jag tog även kort genom glasrutorna vid lejonen på eskilstuna zoo som blev överaskande bra. Kvalitén var oftast ok, men formatet var ju inte så festligt. Zoom och slutartid osv var på den tiden helt okända begrepp för "svensson".

Hål i bögörat?

Tro't eller ej, men när jag gick i mellanstadiet och var 10 år så blev det plötsligt poppulärt för oss killar att ta hål i örat. Jag tror att det var storasystrar som influerade sina lillebröder. Nåja, ett helt gäng killar och däribland jag gick och tog hål i örat. Jag gick med morsan till ett ställe i stan. Det sved till när hon tryckte till med håltången. Sen fick jag badda hålet med desivon (en blå vätska) på en bommulstuss, så att det inte skulle bli infekterat. Jag hade ett litet pärlörhänge med en blå kristall i. Det var mest dom "tuffa" killarna som tog hål i örat. Var man inte det, kunde man ju bli genom att ta hål tänkte jag nog då.

Till skillnad från tjejerna som hade 2 hål så tog killarna bara 1 hål, men vilket öra skulle man då ta hålet i? Det blossade upp en het debatt om vilket öra som var "bögörat". Det mest dominerande teorin var att höger öra var bögörat. Alltså skulle man ta hål i vänster öra, för annars kunde man räkna med att bli gravt mobbad. Men osäkerhet spreds och ibland var det vänster öra som gjordes gällande för bögörat. -Haha! han har hål i bögörat! kunde andra killar peka på en och skratta (som var avundsjuka).

Detta var tider då Bob Marley var poppulär, bla. med sin Buffalo soldier. Jag minns att jag hade ett haschlöv i örat. Varken dom gamla eller vi fattade vad ett haschlöv var för något, som tur var. Sen växte mitt hål igen, men det är en annan historia.