lördag, februari 04, 2006

Och nu blir det reklamfilm

, sade en manlig röst. Stämningen blev hög och förväntansfull i den rödsammetsklädda biosalongen. Barnen visslade i biobiljetten men jag lyckades nästan aldrig få till ett så där maffigt vissel från biljetten. Sedan kom vinjetten med ett bröllopspar i svartvitt och bröllopsmarchen trumpetades ut som signaturmelodi.

Vi det laget hade man ätit upp halva påsen non-stop (eller ahlgrens bilar) som man köpt i en automat. På den tiden fanns inte magamyny med popcorn och 2 liters coca-cola att köpa...

Jag mins bla följande reklamsnutt som etsat sig fast:

-Fanta, fanta -så festligt och kul!Det var på den tiden då Fanta bara fans som apelsin och inte ägdes av Coca-cola. Reklam förekom ju heller inte på TV på den tiden så detta tillfälle var något extra speciellt, men inte särskilt långt.

Olika varianter av tuggummin som djuiciefruit och tabletter som läkerol visades. På dryckfronten mer var det festis i tetraederförpackningen (som också grädden hade) som gällde. Som häsosamt motvikt mot snasket kom reklamen om tandkräm. Jag var faschinerad av tandkrämen som hade 3 olika färgsträngar när man pressade ut den på tandborsten. Morsan tjatade om en slogan från hennes tid: -hälsan för halsen -bronsol! som också också rockfolket i "Hej baberiba" sjunger i slutet av låten.

Men det som fascinerade mig mest var reklamen av tamponger. En blå vätska hälldes i ett högt glas. Sedan stoppades tampongen ner i glaset, och vips svällde den ut. Sedan vändes glaset uppochned och inget rann ut! Hemma testades givetvis detta, men inte med samma resultat, kanske beroende på dricksglaset?

Sen började filmen, men då var godiset slut.

4 kommentarer:

crrly sa...

Men... Fanta har väl alltid ägts av Coca-Cola Company? Har läst att de "uppfann2 Fanta till nazisterna, som inte ville dricka CC...

70-tals Per sa...

Nja det stod inte coca cola company på flaskorna när jag var liten. Däremot var det tyskt. Fanta anklagades för "fanta-baby" förr, men det hade vi ingen aning om då som barn på 70-talet.

howl sa...

Björn Borgs klassiska Pepsodentreklam förtjänar att nämnas också. Den gick troget och oförändrad två från 1974-1979.Borg står och vaggar som om han är på väg att ta emot en serve, och mässar samtidigt hypnotiskt: "Den gula hinnan, det är kännt, den borstas bort med Pepsodent.
Det fanns också en annan favorit med tennisanknytning, tror det var för nån deodorant. Vem minns inte uttrycket som myntades i den? "Att fastna i en svängdörr med Adriano Panatta!"

Anonym sa...

Fanta VAR tyskt med en klart egen ettikett av mindre format och egensinnig glasflaska.

För som kommer ihåg Coca-Cola innan burken blev knallröd, när den var rost röd med "svetslinje", kommer säkert också ihåg den torra känsla man fick över tänderna när man fick colan i munnen.

Sprite kom 1976/77 för att slutgiltligen klappa till 7up.

Ahlgrens bilar var det ULTIMATA biogodiset - och dess prasslande påse gjorde alltid någon förbannad: ) Men även Non-Stop, Tarragona och RIFF funkade på bio.

Matiné 6-8:-, kvällsföreställning 12:-