söndag, januari 29, 2006

Hål i bögörat?

Tro't eller ej, men när jag gick i mellanstadiet och var 10 år så blev det plötsligt poppulärt för oss killar att ta hål i örat. Jag tror att det var storasystrar som influerade sina lillebröder. Nåja, ett helt gäng killar och däribland jag gick och tog hål i örat. Jag gick med morsan till ett ställe i stan. Det sved till när hon tryckte till med håltången. Sen fick jag badda hålet med desivon (en blå vätska) på en bommulstuss, så att det inte skulle bli infekterat. Jag hade ett litet pärlörhänge med en blå kristall i. Det var mest dom "tuffa" killarna som tog hål i örat. Var man inte det, kunde man ju bli genom att ta hål tänkte jag nog då.

Till skillnad från tjejerna som hade 2 hål så tog killarna bara 1 hål, men vilket öra skulle man då ta hålet i? Det blossade upp en het debatt om vilket öra som var "bögörat". Det mest dominerande teorin var att höger öra var bögörat. Alltså skulle man ta hål i vänster öra, för annars kunde man räkna med att bli gravt mobbad. Men osäkerhet spreds och ibland var det vänster öra som gjordes gällande för bögörat. -Haha! han har hål i bögörat! kunde andra killar peka på en och skratta (som var avundsjuka).

Detta var tider då Bob Marley var poppulär, bla. med sin Buffalo soldier. Jag minns att jag hade ett haschlöv i örat. Varken dom gamla eller vi fattade vad ett haschlöv var för något, som tur var. Sen växte mitt hål igen, men det är en annan historia.

6 kommentarer:

lisa sa...

vilket hål som var böghålet... påminner mig om den minst lika viktiga striden på ehm... nittiotalets början, då det på skolgårdarna debatterades vad olika färger på kängornas skosnören betydde. Det enda man kunde vara nästan säker på var att de med röda skosnören inte var rasister. Men det ryktades att det var tvärt om i Norge. Komplicerat.
Mmmm... trallpunk! Det var också viktigt huruvida kängorna var knutna eller inte, vad var egentligen töntigt fjortis och vad var moget punk?

Lotten Bergman sa...

Men ... var Desivon blått? Flaskan var det, men var den inte genomskinlig som vatten när man hällde ut en skvätt på bomullstussen?

Clearasil var däremot lite blått, tror jag. Fast alldeles brunt när man hade torkat bort några pormaskar vid näsroten.

Kolla min nästan identiska bild från 2 januari!

70-tals Per sa...

lotten: Ja kanske blandade jag ihop det. Det var precis som du sa om Clerasil som du sa! Men såg såg det ju inte ut på bioreklamen, vilket lurendrejeri!

lisa: Lördagspunk och blöjpunk var relevanta begrepp på min tid (tidigt 80-tal). Rasism fans inte som begrepp riktigt än då utan frågan var om man hatade Sverige tillräckligt och ville bränna upp svenska flaggan (som Thåström hade gjort).

Bragg sa...

Var det inte, om jag inte minns helt fel, att oxaa ha, vad som i folkmun kallades reggaemossa, som naan stackars farmor/mamma/mormor hade varit tvungen att sticka...

el david sa...

Jag minns den debatten.Själv tog jag aldrig något hål men minns att höger öra var det så kallade bögörat.
Jag hörde sedan att man på 50-talet kallade en bög för någon som var "lite åt vänster".Detta skulle följdaktligen indikera att vänster öra var fel om man var hetero.
Jag tror att frågan aldrig avgjordes och att den idag spelar liten roll.Kanske lika bra det.

Nisse Hult sa...

Var du med på svensklektionerna i skolan?Några som undrar.