fredag, april 07, 2006

Pop-rocks och tuggummi

På 70-talet var det inne att blåsa jättestora bubblor av tuggummi efter att hubba-bubba gjort entré. Jag gillade den med salmiaksmak bäst. Dom påminde lite om Riff, som var vanliga på 70-talet. Jag mins att man kunde få till nästan 1 dm i diameter på bubblorna, sen snörde man åt och höll upp den på fingret och sa till dom andra "kolla va"

http://www.super70s.com

Minns ni pop rocks? Kanske var det inte hälsa för munnen direkt men det var fantastiskt skoj att äta pop rocks! Flortanterna demonstrade troligen upp i karavan mot socialstyrelsen som som bäst höll på med sin viktiga kampanj "Ät 6-8 smörgåsar om dagen". Ja, sen förbjöds godiset.

Det blev sport att "tömma" hela påsen i munnen på en gång som då blev ett bubblande inferno.

Men faktiskt har jag sett påsarna igen på senare tid i sk. "turklivs" där allt möjligt mysko godis, vanligen från Tyskland och öststaterna, säljs ut billigt.

onsdag, april 05, 2006

Gympapåse och sockiplast

Nästan alla andra hade en köpt gympapåse, fastän jag hade en hemmasydd gympapåse. Jag minns att den första var brun. Jag försökte göra mig av med den (jag sa att jag tappat den eller nåt) för att eventuellt få en köpt, men icke! Mamma sydde snabbt ihop en ny. Nedan en modern gympapåse från ELLOS.



Alltså att köpa kläder från ELLOS är ju i och för sig 70-tal bara det, så jag var tvungen att ta upp det här. Min fru säger att hon hade en köpt gympapåse men ville helst av allt ha en hemmasydd, så jag var kanske lyckligt lottad fastän ovetandes?

Nu till gympapåsens innehåll: På det tidiga 70-talet var det så att man hade mockasiner inomhus när man satt i "myshörnan" på lekis. Det var indian-våg på 70-talet och alla barns heta dröm var att få ett "tipi" tält i plast hemma i rummet.


Sedan var det sockiplasten som måste omnämnas. De var otroligt fula, se nedan bild från sidan: http://www.sockiplast.nu/



Man blev svettig i dom på nåt sätt, för dom skulle nämligen användas på gympan. Sockan var tunn och därför blev det också hårt mot golvet. Mina, som var bruna för övrigt hade tunn plastig sula (därav namnet).

tisdag, april 04, 2006

Bets

Långt innan alla inrednings och "gör det själv" program som nu visas med Martin "bullen" Timell, så var det populärt att fixa hemma på 70-talet också. Paradexemplet på att fixa till hemma var att betsa om olika trämöbler.



Om man hade ett gammalt vardagsrumsbord som fått för mycket stearinfläckar så var det bara att slipa bort den gamla nötta lacken och sen inhandla bets i plastflaska. Bord och gamla pallar färgades ofta om i rött eller grönt. Ibland blev kvalieten inte så bra för man kunde se att det var mer mörkgrönt på ena sidan av skåpet än den andra.

Det var mycket populärt att betsa tydligen för nästan alla som jag var hemma hos på den tiden hade nåt gammalt bord eller nåt som var betsat.

Jag minns även att man betsade dom festliga TV-skåpen som var vanliga på den tiden. Ibland kunde man dock klistra på en slags brun plasttejp med låtsasträådror på dessa skåp.

måndag, april 03, 2006

cyklarna och "säker cykel"

På 70-talet åkte vi killar cykel som hade "limpa". Det var en avlång sadel som man kunde glida framåt o tillbaka på samtidigt som man stegrad hojjen på bakhjulen. Hög båge bakom ryggen och en slags gul borste som satt i navet för att hålla rent var andra utmärkelser för den tidens cyklar. Limpsadeln fanns på en hel del mopeder också på den tiden. Kanske var det för att cykeln skulle likna en moppe som limpsadeln kom till?

Om man ville fräsa upp hojen så kunde man sätta i en smattra i hjulet. Man tog en kartongbit, en klädnypa och en tråd. Kartonbiten skulle sättas fast i cykelfälgen och riktas in mot ekrarna. Man kunde "gasa" på nåt sätt genom att dra en tråd till smattran (minns inte riktigt hur).

Någon gång ca 77-78 så sattes operation "säker cykel" igång. Det var överhuvudtaget många operationer på 70-talet, för att inte tala om "Vi som inte röker -VISIR" kampanjen, men nog om det nu. Jag tror kampanjen var utlyst av vägverket eller polisen. Hur som helst så skulle alla i skolan (från 3:an o uppåt) cykla en bana runt i staden. I olika hörn stod kontrollanter uppställda för att se om man sträckte ut handen innan man skulle svänga. Det var fröknarna i skolan som fick den uppgiften. Och de skrev protokoll av nåt slag.

Jag som var något av en pajas på den tiden roade mig med att släppa styret när jag svängde i en gatkorsning! (fröken var mycket upprörd).

Hade man fått tillräcklig med poäng och cykel var "fit for fight", med alla reflexer och den där löjliga reflexpinnen som man kunde fälla ut, så fick man sitt "säker cykel märke" Ett runt märke som hade olika färg varje år. Jag har letat desperat efter bild men inte hittat (sänd mig länk snälla om ni vet var bild fins!).

PS. Jag måste påpeka att "länsantikvarien"(Claes Månsson) i Den ofrivillige golfaren har en plastcykel med just en sån röd reflexpinne på DS.

söndag, april 02, 2006

naturlighet i filmer

Ja ha ja då har man blivit omnämnd som veckans blogg i Aftonbladet. Får se om det kommer tok-kommentarer efter detta..., men hur som helst: Alla ni som hittat hit från aftonbladet -välkomna!

Veckans blogg

Igår satt jag och slö-tittade på spanska "3:an" (samma usla kvalitet som sin svenska motsvarighet). Där visades filmer som gick i mjukpornons tecken. Först Den blå lagunen, sedan "Basic instinct". Det fattades bara att dom hade visat "Full fart i Tyrolen" också.

Alltså, jag mins inte riktigt om den blå lagunen gick sent 70-tal eller mycket tidigt 80-tal, men temat är lite 70-tal. 2 barn växer upp på paradisisk ö och blir äldre och blire mer och mer intresserade av varandra... (man får se en hel del naket) Tjejen är snygg, MEN! han har en frissa som tagen från Jonatan Lejonhjärta eller som "Robban" i "G" ("fan du dealar ju Robban, jag såg det ju själv!"). All romans förtas av att man kollar in denna 70-tals krulltots frisyr (han har f.ö. en liten adam-dräkt, som mer påminner om en blöja istället för ett par tajta kalsonger)

Filmer där utforskandet av sexualitet förekommer på ett "naturligt" sätt förekommer på olika filmer genom 70-talet (men även 60-talet som i "nyfiken gul"). "Barnens ö" är tex ett bra exempel på detta.

En film till måste omnämnas här, eftersom jag genast fick assosiationen av "den blå lagunen", nämligen "monstret från den svarta lagunen". Detta är en kultfilm, eftersom det var här som 3D- glasögonen för första gången introducerades i vardagsrummet. Sent 70-tal alltså, men sedan maxade man loss med dessa löjliga glasögon på 80-talet.



Var visas det mer naket? Jo naturligtvis i Hasse och Tages "Äppelkriget" och i "Mannnen som slutade röka" Filmer som kan ses hur många gånger som helst. I slutet av mannen som slutade röka, så dansar alla nakna på en blomsteräng (Carl-Gustav Lindstedt och sekreteraren som får sparken). I äppelkriget dansar Älvor (Birgitta Andersson) och näcken nakna i urskogen. Det är en härlig Hammondorgelmusik i Äppelkriget också (en version av vyssan lull).