tisdag, april 04, 2006

Bets

Långt innan alla inrednings och "gör det själv" program som nu visas med Martin "bullen" Timell, så var det populärt att fixa hemma på 70-talet också. Paradexemplet på att fixa till hemma var att betsa om olika trämöbler.Om man hade ett gammalt vardagsrumsbord som fått för mycket stearinfläckar så var det bara att slipa bort den gamla nötta lacken och sen inhandla bets i plastflaska. Bord och gamla pallar färgades ofta om i rött eller grönt. Ibland blev kvalieten inte så bra för man kunde se att det var mer mörkgrönt på ena sidan av skåpet än den andra.

Det var mycket populärt att betsa tydligen för nästan alla som jag var hemma hos på den tiden hade nåt gammalt bord eller nåt som var betsat.

Jag minns även att man betsade dom festliga TV-skåpen som var vanliga på den tiden. Ibland kunde man dock klistra på en slags brun plasttejp med låtsasträådror på dessa skåp.

2 kommentarer:

Tina sa...

betsning ja. Det kommer jag ihåg. Hade gjort ett jättefint kakfat i träslöjden som jag gav till min mamma. Just då var hon inne i den här betsåldern, hon hade betsat ett helt hörnskåp grönt, passade då på att förstöra mitt fina kakfat med grön bets oxå. Nu har jag det fina kakfatet hos mej. Fast jag gillar inte färgen. Tror du man kan slipa ner det på något vis?
Måste oxå berätta att jag o min lille göbbe hade fått ny fin lägenhet i Kortedala. Badrummet förstörde vi ordentligt, då det målades brunt o orange + någon hemsk plastmatta med blommor (typ heltäckningsmatta)
Ha det bra!

70-tals Per sa...

tina: Du slipar forst, men om inte det aer tillrackligt far du ta till rubank (kop begagnad pa Kviberg. Jag har ocksa bott i Kortedala). Sedan aer det bara att betsa om i gront eller rott igen:) Har ni orange-gula halkplastblommor i badkaret ocksa?