lördag, september 02, 2006

5:an och 10:an

Ett minne från 70-talet är 5:an (runt 78?) då Björn Skifs sjöng "det blir alltid värre frammåt natten. Ligger xxx, tänker på dig".


Den klassiska 5:an med Gustav Vasa var min första veckopeng. För den kunde man köpa en hel kartong punchpraliner för 4.95.

Det mest vanliga var ju förstås att man åkte till "kiosken". Man slängde bara hojen på marken sedan stod man i kö först. En farbror köpte en tidning och en kanske en käck eller en punchflaska. I kiosken stod ofta en tant med bitter uppsyn. För sin veckopengs 5:a fick hon den kärva uppgiften att plocka ihop en påse blandat godis för en 5:a (eller kanske mindre). Det var en omständig procedur, där hon först plockade i tex en sockerbit med sin tång. Sedan kunda man inflika att -en jättesalt och en jättesur också! Troligen blev många bakom i kön irriterad på hur lång tid det tog...

Ett annat minne är 10:an. Nu fins det ju ingen papperstia längre, så därför kanske följande melodi förblir obegriplig:

Sankta lucia,
ge mig en 10:a.
Tian var trasig,
lucian var knasig

den sjöngs på skoj runt mitten av 70-talet i samband med lucia. 10:an var rätt mycket värd då i allafall om man skulle köpa godis och serietidning.

söndag, augusti 27, 2006

musik

Ok nu har jag listat ut hur man kan ladda upp musik på sin blogg. Jag skrev ett inlägg tidigare om Doctor Snuggles. Nu har jag updaterat det inlägget med signaturmelodin +lite röster som Dr Snuggels och Norpan (dålig kvalitet dock -fulsampling med liten mick samtidigt som jag kör DVD'n). Klicka på länken ovan eller skrola ner i bloggen.

Nytt:
Länkar till tidigare inlägg där jag uppgraderat med musik

Mortelslagen ekar i bambubyn (Knutna Nävar): dom onda maskinerna

Mr John Carlos (Nationalteatern): Nationalteatern

1GB fritt att ladda ner vad som helst och så att alla kan komma åt det. Inte så dumt faktiskt.
http://www.esnips.com
Musik och videoklipp är ju rätt skoj att dela med sig av också. Tyvärr kan jag inte filma nu från 70-talet:(