måndag, april 03, 2006

cyklarna och "säker cykel"

På 70-talet åkte vi killar cykel som hade "limpa". Det var en avlång sadel som man kunde glida framåt o tillbaka på samtidigt som man stegrad hojjen på bakhjulen. Hög båge bakom ryggen och en slags gul borste som satt i navet för att hålla rent var andra utmärkelser för den tidens cyklar. Limpsadeln fanns på en hel del mopeder också på den tiden. Kanske var det för att cykeln skulle likna en moppe som limpsadeln kom till?

Om man ville fräsa upp hojen så kunde man sätta i en smattra i hjulet. Man tog en kartongbit, en klädnypa och en tråd. Kartonbiten skulle sättas fast i cykelfälgen och riktas in mot ekrarna. Man kunde "gasa" på nåt sätt genom att dra en tråd till smattran (minns inte riktigt hur).

Någon gång ca 77-78 så sattes operation "säker cykel" igång. Det var överhuvudtaget många operationer på 70-talet, för att inte tala om "Vi som inte röker -VISIR" kampanjen, men nog om det nu. Jag tror kampanjen var utlyst av vägverket eller polisen. Hur som helst så skulle alla i skolan (från 3:an o uppåt) cykla en bana runt i staden. I olika hörn stod kontrollanter uppställda för att se om man sträckte ut handen innan man skulle svänga. Det var fröknarna i skolan som fick den uppgiften. Och de skrev protokoll av nåt slag.

Jag som var något av en pajas på den tiden roade mig med att släppa styret när jag svängde i en gatkorsning! (fröken var mycket upprörd).

Hade man fått tillräcklig med poäng och cykel var "fit for fight", med alla reflexer och den där löjliga reflexpinnen som man kunde fälla ut, så fick man sitt "säker cykel märke" Ett runt märke som hade olika färg varje år. Jag har letat desperat efter bild men inte hittat (sänd mig länk snälla om ni vet var bild fins!).

PS. Jag måste påpeka att "länsantikvarien"(Claes Månsson) i Den ofrivillige golfaren har en plastcykel med just en sån röd reflexpinne på DS.

13 kommentarer:

Thérèse sa...

På leksaksaffärerna fanns en lyx-smatra i plast att köpa för den som inte nöjde sig med en kartongbit eller ett spelkort.

Itera plastcykeln var ett norrländskt projekt som väl floppade ganska rejält. Men det var nog på 80-talet

jimjimblund sa...

tae danielsson - Var blev ni av ljuva drömmar


Svara du med röda stjärnan på din vårkavaj
alla tåg som går mot lyckans land på första maj
- svara på en fråga från en vän som tappat tron
När är dom framme vid sin slutstation?

Var blev ni av, ljuva drömmar om en rimligare jord
ett nytt sätt att leva? Var det bara tomma ord?
Var är dom nu, dom som påstod att dom hade alla svar
men svek alla oss och valde makten? Dom är kvar.

Frihetens gudinna står på vakt i New Yorks hamn
Om du har en dollar får du rum i hennes famn
Hon som hade fred och frihet som sitt stolta mål
- så synd att hennes huvud var ett hål!

Var blev ni av, ljuva drömmar om en rimligare värld?
Hon hjälper förtrycket med att låna det sitt svärd
Var är dom nu, alla löss från barbariets dunkla natt?
Fascismens korpraler? Jo,dom sitter där dom satt

Vi som satts att leva i besvikelsens epok
- ja vad gör vi nu? Vad ska vi tala på för språk?
Ett sätt är att även om det blåser lite kallt,
tro på det vi trodde på - trots allt!

Var blev ni av, ljuva drömmar om en rimligare jord?
Ett nytt sätt att leva? Var det bara tomma ord?
Var är han nu, våra frihetsdrömmars junker Morgonröd?
Han rör ju på sig, så han är nog inte riktigt död....
23 december 1976
sjöngs i Svea Hund av Monika Zetterlund

Blå Crescent sa...

Åh, cykel med limpsadel... Jag ville så gärna vara kille så jag kunde ha fått en sån istället för den fåniga damcykeln mina föräldrar gav mig "att växa i". Fast min högsta dröm var en BMX. Någon sån fick jag inte heller förstås, trots att jag skrev till seritidningen Lilla Fridolf och önskade att de skulle ge mig en(man kunde skriva dit och önska sig något). Vilken liten materialist man var...

70-tals Per sa...

bla crescent: Det var diskussion om Monark vs. Crescent och nan dansk DSC cykel mins jag. Det fans ocksa nan lite kort cykel med enormt hog sadel ocksa minns jag. PS. -Vi skall onska runt i ring, oenska kostar ingenting... Ulrike....)

Cliff Hanger sa...

Ah, just det ja. Säker cykel-märket minns jag när du påminner mig. Jag som var ung på 80-talet känner igen flera av de saker som du nämner på bloggen.

Nostalgikickar även för mig. Men vem var det egentligen som godkände cyklarna?

Säker cykel-märket var ju busenkelt att googla fram, om det var det här du tänkte på:
http://www.ntf.se/ntfshop/artlist4.asp

P.S./ Snygg sällskapsrese-t-shirt i Aftonbladet. :-)

70-tals Per sa...

el mango: Jag tackar for lanken, men jag fattade inte riktigt om det var dom roda markena med ekrarna som var saker cykel markena? Sa sag iallafall inte dom maerken jag fick ut.
Suntrip trojan med tillhorande Beppe-mossa har jag kopt pa "Peppes Bodega" som ligger i Bastad (som har internetshop).

kristina sa...

Neeej sa sag ju inte märkena ut. De var blavita, i alla fall under tidigt attiotal. Men jag har ingen aning om var man kan hitta ett bildarkiv pa "Best of Säker cykel dekaler".

Tania sa...

Åååhhh, vilken härlig nostalgiblogg !

Uffe sa...

Tur att man hann ut ur skolan innan "säker-cykel-kampanjen". Mina hade nog inte riktigt hållt måttet och den så kallade sting-pinnen försod jag aldrig vitsen med.

petra sa...

Haha! De där kontrollerna kommer jag ihåg. De gjordes även på 80-talet och så fick man ett fult klistermärke som man skulle sätta dit på cykeln.

evatoy sa...

Det var tidigare som Säker cykel-kampanjen startade. Jag hade märke på cykeln redan 1972 eller om det var 1973.

Evatoy

Anonym sa...

Hej!

Min minnesbild säger mig att "Säker Cykel" fanns före 77. Jag tror att det fanns redan 72. Som jag minns det handlade det inte hur bra man var i trafiken, utan hur bra cykeln var. En slags besiktning som genomfördes av "fröken" alltså. Man kollade bromsar, styre, lysen etc. När cykeln gått igenom eldprovet så fick man ett klistermärke (!) att sätta på skärmen med texten "Säker Cykel och aktuellt årtal".

Anonym sa...

http://www.pikore.com/tag/s%C3%A4kercykel
Länk till bild av dekal. Det är kattögonen som jag minns från 70-talet.