onsdag, april 05, 2006

Gympapåse och sockiplast

Nästan alla andra hade en köpt gympapåse, fastän jag hade en hemmasydd gympapåse. Jag minns att den första var brun. Jag försökte göra mig av med den (jag sa att jag tappat den eller nåt) för att eventuellt få en köpt, men icke! Mamma sydde snabbt ihop en ny. Nedan en modern gympapåse från ELLOS.Alltså att köpa kläder från ELLOS är ju i och för sig 70-tal bara det, så jag var tvungen att ta upp det här. Min fru säger att hon hade en köpt gympapåse men ville helst av allt ha en hemmasydd, så jag var kanske lyckligt lottad fastän ovetandes?

Nu till gympapåsens innehåll: På det tidiga 70-talet var det så att man hade mockasiner inomhus när man satt i "myshörnan" på lekis. Det var indian-våg på 70-talet och alla barns heta dröm var att få ett "tipi" tält i plast hemma i rummet.


Sedan var det sockiplasten som måste omnämnas. De var otroligt fula, se nedan bild från sidan: http://www.sockiplast.nu/Man blev svettig i dom på nåt sätt, för dom skulle nämligen användas på gympan. Sockan var tunn och därför blev det också hårt mot golvet. Mina, som var bruna för övrigt hade tunn plastig sula (därav namnet).

18 kommentarer:

Thérèse sa...

Jag var avundsjuk på min kompis hemsydda gympapåse för den var så stor och bra. Den såg ut som ett lapptäcke för den var sydd av olika tygbitar. Jag fick knappt plats med duschmössa (tuff gul modell som kallades astronaut, täckte hela huvudet och hade ett fönster för ansiktet) , sockiplast, gymnastikdräkt , tvål och handduk. Påsen var inte större än en systempåse men min mamma var både ointresserad av och usel på att sy.

70-tals Per sa...

therese: Nastan alla killar hade en san duschmossa, men tjejerna trodde jag hade en resarplastmossa? Nu naer du vet, sa kan du ju sy en gympapase till dina barn sa att dom far gladjen att ha en sadan hemmasydd, for du gick vael i syslojd ocksa? ;)

Nilla sa...

Vilken härlig blogg du har! Här kan man sitta länge och läsa och minnas. Kul!
Ha det bra.
(Jag hittade hit via therese och husmusen)

Thérèse sa...

Först hade jag en BRUN resårduschmössa men jag lyckades med tjat få mamma att köpa en astronaut-duschmössa för den var tuffare än min bruna.

Hade jag haft en symaskin hade jag kanske sytt en gympapåse. Men troligen inte för min man är så duktig på att sy!

Thérèse sa...

Exakt såna bruna och vit randiga mockasiner hade jag när jag gick förskola.

70-tals Per sa...

nilla: kul att du hittade hit! Jag har mer pa lager...

Therese: Pa TV-shop saljer dom "sewing genie", sa du kan sy med maskin for det aer du vael duktig pa?

Tonårsmorsa sa...

Jag som trodde jag var den enda med hemsydd gympapåse... Då var vi i alla fall två! Härlig blogg! Kram!

Någons mamma-Någons dotter sa...

Sockiplast...bara på namnet tycker jag det hörs att det inte är något man vill sätta på fötterna!

70-tals Per sa...

tonarsmorsa: Vad skont att hora! Tack och kram pa dig sjalv.

nagons mamma nagons dotter: Jag minns inte om man kunde tvatta dom heller... (plasten sprack da) Mys-mys ur luktperspektiv

Jenny sa...

Det var ju ett under att man inte fick svamp mellan tårna, med sokiplasten alltså.. Jag hade vita men när mor tvättat dom så blev dom rosa.. Ja hade oxå den där dusch mössan med en ruta för ansiktet men satte man utt håret för de?! Nä man blev ju våt i topparna...
Jätte rolig sida!! Blev tipsad av mor..

kristina sa...

Tjejerna skulle ha vita eller rosa och killarna blâa pâ gympan. Man fick ju sâ himlans ont i fötterna när man kutade omkring pâ det hârda golvet endast klädd i dessa smâ strumpor. Grejen med sockiplast var väl att smâ barn skulle ha dem (precis som strumporna med gummistjärnor undertill) inomhus sâ att de inte sladdade pâ golven. Men detta funkade ju bara i början, för efter 2 ggr pâ gympasalarnas skitiga golv (de är alltid skitiga, överallt) sâ blev de istället rent livsfarliga, glatta som rackarn.

70-tals Per sa...

jenny: Kul att du hittade hit! Mössan med plastfönster var verkligen kult då.

kristina: Jag hör att du har hård erfarenhet av sockiplasten. Själv har jag nästan glömt hur det kändes.

Thomas sa...

Skojjig blogg... här fanns det mycket minnen...

Ja, det där med duschmössa ja. Har länge försökt att plocka ihop innehållet i en typisk gympapåse från respektive årtionde. Men duschmössorna går jag jämt bet på.

Sockiplast på den tiden gick alldeles utmärkt att tvätta. Men endast i 40 grader, sedan vill plasten gärna torka ut och spricka. Speciellt de vita drabbades av det ödet.

Har ni kvar sockiplast eller mockasiner? Släng dem inte utan tänk på min samling. Det finns hela tiden behov av tillskott!

Duschmössa från 70-talet eftersökes... någon?

//Thomas

70-tals Per sa...

thomas: Du bedriver en viktig mission med sockiplastens vänner (klubb). Alla har rätt till ett par sockiplast! Helst skulle jag vilja ha ett par bruna i storlek 44... Kanske har min fru kvar sin duschmössa hos sina föräldrar. Vi får se.

Mogge -72 sa...

Herregud jag kom att minnas min blå duschmössa jag hade i första klass av modell astronaut. Varför skulle man ha duschmössa?! Sockiplasten var också något märkligt men alla hade det så man reflekterade inte mycket över det. Är bara så lycklig att ha råkat hitta din blogg då man nu i 35års åldern verkligen identifierar sig med farbrorn som inte vill va stor Och tänk, jag är inte ensam om alla upplevelser som i dag kan verka rätt komiska för dom yngre som läser din blogg.

Marie sa...

Störtskön blogg... jag har just garvat så att tårarna rinner. Tack för det! Fick en rejäl nostalgitripp. Fortsätt med dina härlig kommentarer, och förgyll ännu en dag i mitt liv.

Mvh Marie

Anonym sa...

Sockiplast och mockasiner funkar än idag mer än någonsin.
De som idag är 12-13-14-15 år gammla tycker att de är de är så trendigt och coolt "Chillt".
De har inte så stora fördommar som somliga hade förr.
Jag vet inte hur många jag tippas var de kan fixa de ifrån.

Länge leve Mockasin och Sockiplasten.

Jo jag hade sjäv sockisar på 60 talet.på gympan.
Och mockasiner hemma.

// Adde

Anonym sa...

Ja, troligen sa det ar