söndag, januari 29, 2006

Instamatic

När jag var liten fick jag en egen kamera. Det var en kodak instamatic. Jag var mycket förtjust över den. Den hade 3 lägen som man kunde vrida mellan: sol, moln, sol/moln blandat.Notera "blixen" i paketet ovan. Blixtarna var externa och var små kuber som sattes i uppe i instamatiken. Den hade 4 blixtlampor. När en lampa blixtrat smälte den och blev lite vitknöglig på nåt sätt. Blixten roterade fram 90 grader när man vred fram filmen. Avtryckarknappen var orange. Blixten, med 4 liv, var alltså en lyxvara som man bara fick använda vid högtidliga tillfällen.

Oftas tog jag korten när vi var på semester, bland annat i Bulgarien 1977. Jag har ett kort där mamma tagit kort på mig när jag stod bredvid en sjörövare vid en gammal båt vid "sun slag briag" i Bulgarien. Jag tog även kort genom glasrutorna vid lejonen på eskilstuna zoo som blev överaskande bra. Kvalitén var oftast ok, men formatet var ju inte så festligt. Zoom och slutartid osv var på den tiden helt okända begrepp för "svensson".

9 kommentarer:

Kinna sa...

Vilket minne du har. En såndär - ja nickar sambon instämmande. Själv hade jag nog inte ens någon som på bilden. Vill minnas att jag har en gammal polaroid någonstans. =)

70-tals Per sa...

kinna: Jag tror nog egentligen att min kamera hette Agfamatic nu när jag tänker efter, men den såg ungefär likadan ut. Jagkommer ihåg gammalt, men kan inte komma ihåg vad jag ska handla. Utan handlarlista (och det kan gå fel då också) blir det katastrof.

Polaroid, var inte det "lyx-kameran" som man fick ut ett färdigt kort ur som måste torka? Jag ville ha en sån minns jag. Nu är den kult också.

Anne-Marie sa...

Vilken nostalgi-tripp jag fick efter att läst hela din blogg....tack för den.:)

70-tals Per sa...

anne-marie: Tack för det! Jag lever bara i det förgågna.

PS. Jag kom att tänka på instamatic när jag för 5-11:e gången såg Amelie från Montmartre (på DVD). Där får hon en instamatic när dom har gjort sig av med guldfisken DS

Cliff Hanger sa...

Vill bara meddela att du numera finns med bland "El Mango rekommenderar". :-)

Cliff Hanger sa...

Apropå din kommentar hos mig - Du tänker på Kenta Gustafsson. Hans "Just idag är jag stark" spelas alltid precis innan avspark på Söderstadion. Dessutom uppträdde han en gång i melodifestivalen iförd en t-shirt med texten "69:an - try it, you´ll like it!". Han är även mannen bakom den klassiska bajenlåten "Bajen e bäst i stan.

Cliff Hanger sa...

Klicka gärna på länken i mitt blogginlägg för att se vem Kenta Ohlsson är.

70-tals Per sa...

el mango: jag tackar så mycket!

Angående Kenta så har jag en skiva med honom (där han tonsätter August Strinberg!!! med raggar-sound) och jag minns förstås (-79) när han var med. Många förfasade sig. Laddade ner ett par klassiker från kazaa för några år sen. Men bajenspelaren Kenta har jag ingen aning om vem det är. Jag är inte så väldigt sportintresserad.

Thérèse sa...

Kan informera 70-tals Per och Mango att Kenta Gustafsson var hängiven Hammarbyare precis som jag, Stig-Helmer, Slas , J-O Waldner