onsdag, februari 21, 2007

Näbbkängor, palestinasjal och kånken

På 70-talet var det "mode" om man nu kan använda ett sånt uttryck att bära näbbkängor, palestiansjal, fjällrävenjacka och bära en "kånken" på ryggen.


Näbbkängor, troligen också vanligt förekommande på samer.

Det var naturligtvis inte gemene mann som dressade upp i detta utan råproggarna. Helst skulle man ha små runda brillor av John Lennon typ även om man inte hade synfel (bågar av fönsterglas). Militärbyxor av den svenska gröna modellen bars med fördel också instoppade i näbbkängorna. På sin fjällräven hade man givetvis en uppsjö av rockmärken, tex "Nej till kärnkraft!", Lenin och en röd stjärna.


Angående palestinasjalar skriver Wikipedia följande:

I Europa har palestinasjalen blivit populär i politiska kretsar och flera organisationer på vänsterkanten använder dem flitigt. Många ungdomar använder emellertid palestinasjalar bara för att de gillar deras utseende, utan att inse att de har en politisk innebörd.

Vissa efterkonstruktioner gör gällande att färgerna har en betydelse. Exempel är att svart-vit skulle betyda anarkism eller Palestinas frihet, att röd-vit skulle stå för kommunism, grön-vit för veganism och lila-vit för feminism. Den sistnämnda existerar inte i mellanöstern. Resterande är mestadels en modefråga, även om man kan se vissa mönster i t.ex. Palestina, där marxist-leninistiska PFLP använder mestadels röd-vita palestinasjalar och Hamas använder grön-vita.




Vad jag vet så är den röd-vita sjalen inte från Palestina utan från Syrien. Dessa sjalar är inget annat än folkdräkter från olika regioner från mellanöstern, ungefär som de svenska "knätofs"-dresserna som finns i Sverige (fast inte lika rebelliskt och coolt förstås). Hur som helst är det bara att knalla in i en vanlig vänsterorganisations bokhandel/café för att köpa en palestinasjal även idag.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Nu flashbackar det igen med minnesbilder av lekisfröken som lärde oss barn att sjunga "åhhh tjejer - vi måste höja våra röster för att höras" På den tiden funderade jag en del över varför tjejerna uppmanades skrika för nog tyckte jag att dom hördes när vi lekte. ;) Måste tala om att vi hade en exotisk lekfröken också. Han hette Motchitooba eller något sånt och var en mörkhyad omkring 40-årig flykting från Afganistan klädd i mjukisbyxor och som luktade cigariller men alla gillade honom ändå.

Anonym sa...

Appropå lekis så kom jag och en kompis att diskutera vår uppväxt med hur det är idag. 70-talet måste väl tillhört dagmammornas gyllene era? dom fanns överallt och man gick dit på morgonen innan skolan och sedan efter lekis eller skola. Dagis minns jag inte att det fanns som idag däremot stannade några kvar på fritis efter dagen när lekis hade slutat minns jag.

Unknown sa...

mogge-72: Många härliga minnen du har! Jag hade också dagmamma eftersom morsan jobbade på sjukhuset kvällar. Då var ju dafis, lekis, fritids stängt. Jag minns många fröknar med plyschmjukisbyxor, kolla in gamla skolkataloger och klassfoton, både fröknar och barnen hade mjukisplysch!

Anonym sa...

På lekis (1977) fanns ett automatvapen i plast. Det visste vi alla pojkar. Vi trånade efter det. Men det fick vi inte leka med. Inga vapenlekar här inte.

Är det därför jag är så torsk på knivar som vuxen tro?

Unknown sa...

thomas: Ja de är troligen effekten av vapenförbud... Jag lekte med knallpulverpikadoll och liknande som liten. Det var "Svarta mot vita" eller "Indiander mot cowboys", hlt rasistiskt nu när man tänker efter men då var det inte på så blodigt allvar uto när en turk skulle skjuta mig i ögat me en mäla runt 76.

Anonym sa...

HejSvejs!

Såg Din blogg. Härlig! Hittade även en annan om just 70-talet som jag också tyckte var väldigt bra. http://sjuttiotalet.blogg.se

Hälsningar Nostalgikern

alex sa...

A spirited, brave young http://www.google.com parish had I; and it seemed as if we might have all the joy of eventful living to our hearts' content...

Anonym sa...

Haha, så roligt att läsa. Idag är ju fjällräven mode igen, och palestinasjalar ser man nästan överallt. ser fram emot den dag jag kan känna nostalgi över prylar, men än så länge är jag väl för ung.

Anonym sa...

Jag bara älskar din blogg, det var det bästa jag läst på länge

Anonym sa...

Usch... många delar av 70-talet var inte alls kul. Proggköret i kombination med att man inte kunde få tag i raka byxor/jeans (allt var ju med utställda ben)samt skjortorna i C-storlek (insvängda) med gigantiska öron till kragar.

Två saker livade upp mitt 70-tal - punken och discon: )

Anonym sa...

PowerShopen.nu kostillskott:



Koncentration - Bionix Brain Power - 25 kapslar
Koncentration - Bionix Brazilian Power - 25 kapslar
Energi - Bionix Euphoric Power - 25 kapslar
Minskad aptit - Bionix Guru Power - 25 kapslar
Afrodisiaka - Bionix Love Power - 25 kapslar
Minne - Bionix Panax Power - 25 kapslar
Viktminskning - Citri Slim - 90 kapslar
Viktminskning - Colanut pulver - Kolanöt - 100 gram
Minskad stress - D-Stress - 10 kapslar
kolesterol balans - Dual Chromium - 90 kapslar
Viktminskning - Energy Hit - 90 kapslar
Viktminskning - Fatburner Pro - 60 kapslar
Viktminskning - Guarana Energizer - 100 kapslar
Minskat sötsug - Kakao Komplex - 60 kapslar
Bättre sömn - L-Tryptophan / B6 - 60 kapslar
Energi L-Tyrosine, B6 - 50 kapslar
Bättre potens - Male Response - 45 kapslar
Bättre koncentration med MegaMind - 30 kapslar
Bättre sömn - Natural 5-HTP - 60 kapslar
Lugnande - Relax Complex - 30 kapslar
Viktminskning - Slim & Trim EF - 90 kapslar
Smart Oxygen caps - 90 kapslar
Viktminskning - Stacker 2 - 100 kapslar
Viktminskning - Stacker 3 Chitosan - 100 kapslar
Viktminskning - Stacker 4 - 100 kapslar
Viktminskning - Stacker 7-Phenyl Stack - 100 kapslar
Aminosyror - Stacker A - BCAA Ethyl Ester - 180 kapslar
Kreatin - Stacker C - Creatine Ethyl Ester HCL - 400 gram
Viktminskning Energi - Stacker E - 100 kapslar
Stacker M - Multivitamin - 90 kapslar
Testosteron booster - Stacker T - 100 kapslar
Bättre pump - Stacker V - Vasolidator - 100 kapslar
Viktminskning - Stacker2 XPLC - 60 kapslar
Viktminskning - Stacker3 XPLC - 60 kapslar
Viktminskning - Super Stacker Extra - 100 kapslar
Viktminskning Energi - Supercaps Xtreme - 100 kapslar
Sexhjälpmedel - Viagel for men - 30 ml
Sexhjälpmedel - Viagel for women - 15 ml
Energi med Xtenzion II - 60 kapslar
Energi med Yellow Subs Xtreme - 120 kapslar

Anonym sa...

såna där näbbisar har man ju klivit omkring i några mil då det begav sig. Dom var sköna, men iskalla, vill jag minnas.
:)