fredag, juni 09, 2006

När Ronnie vaktade kassen

Appropå fotboll så här i VM tider så kom jag att tänka på Ronnie Hellström. Han var världens bästa målvakt sades det och inte minst i VM -74 då Sverige kom 5:a. Han blev proffs i Kaiserslautern sen, efter att ha lirat för Hammarby-Bajen.


Bild: -När Ronnie vaktar kassen var det lite stil på Bajen! (bild: SOS-Sällskapsresan 3. Ole och Stig-Helmer är på väg från maskeraden och kastar "kassen" till varandra)

Något som mer måste kommenteras på bilden ovan är förstås socialstyrelsen "spola kröken", som idrottsförbunden slöt upp bakom. Själv hade jag ju inte åldern inne, men jag minns att kampanjen hånades. Minns också att jag samlade på flaskformade klistermärken med den sloganen på (jag samlade på många typer av klistermärken).

En annan populär Ronny på 70-talet var Ronny Pettersson som dog i "formel 1" olycka runt 78. Han omnämns bla i filmen tilsammans när pappan och barnen är på Kina-restaurang.

Om jag nu riktigt skall minnas mitt 70-tal, minns jag också att jag var med i
P-69 i en lokal fotbollsförening i närheten av där jag växte upp. Jag var väl ingen stjärna direkt, men så blev jag ju inte "fotbollsproffs" heller, något som många grabar hade som sin heta dröm då. Favoriten då var givetvis "Maradona" eller Pele, fast jag tror Maradona var mer populär. Att göra bisicleta var det coolaste, fastän det kallades för bajsakleta.

9 kommentarer:

Argaste sa...

Hette den inte cykelsparken för dom som inte ens var tillräckligt smarta för att kunna uttala bajsakleta, dvs jag.

mandi sa...

en annan härlig kommentar ifrån SOS; Ole ska lifta (iförd stålmannendräkten) med en taxi för att åka efter Stig Helmer som ramlade ner i sopbåten:
-Du e norrman va?
-Ja...?
-Ja visste det, ni e inte kloka där, FLYG!

70-tals Per sa...

argaste: Ja så kanske det var? Minns att man skulle lirka upp höger ben bakom vänster ben samtidigt som man man fick med bollen upp mellan benen och sedan upp med bollen bakom ryggen och över huvudet... Jag tror faktiskt att jag var så dum så att jag trodde det hette bajsakleta på riktigt, dvs att dom tuffa killarna lurae mig att tro det

mandi: Ja den var festlig! Annars är Svante och Ulla mina favoriter i den filmen: -Du ser den här båten som en förlängning av ditt barnjag!

Cliff Hanger sa...

Ronnie var grym! Men var det inte i VM 74 som han gjorde en riktig tabbe och tappade in en boll under armen?

Det är konstigt att "bajsakletan" är tillåten när höga sparkar annars inte är tillåtna.

"Spola kröken" hånades även på 90-talet. En ihärdigt krökande kompis hade en t-shirt med det trycket på sig under en semester på sydlig ort då.

70-tals Per sa...

el mango: så mycket minns jag inte av VM -74, eftersom jag bara var 5 år, men det stämmer nog säkert. I Wikipedia står inget om hans tabbe iaf. utan bara gott.

Var polaren med spola kröken på grabbarna grus?

Cliff Hanger sa...

Ja jag var "minus 3 år" 1974, så jag minns verkligen inte.

Visst har jag varit på Grabbarna Grus, på Kos 1995 närmare bestämt. Men polaren med t-shirten hade den på sig i Hersonissos.

Kinna sa...

Hittade tillbaka till din sida igen genom ett gammalt inlägg. Hoppas allt är bra med dig. Jag hade nostalgitripp själv häromveckan med chokladpudding och majsenakräm i Stig Lindbergporslin. ;-)

70-tals Per sa...

kinna: Allt är fint. Jag har köpt nya fräsiga badbrallor med blommigt mönster. Jag vet hur mönstren på 70-tals tallrikar såg ut, men vad dom hette vet jag inte dock. Chokladpudding är ju fortfarande gott, men majsenakräm? (låter som nåt man matar en 1-åring med)

Cliff Hanger sa...

Fast när jag var på Grabbarna Grus var det inget hetsande till nakenhet eller sex, som man hört om nu på sistone.