söndag, februari 19, 2006

Slas

Slas (Stig Claesson) gjorde TV-barnprogram på 70-talet där han bla berättade om morfar som bodde djupt inne i skogen. Han funderade -Men om nu gud är så god, varför...? Hans egna naivistiska teckningar visades i stillbild samtidigt som han släpaktigt läste om sina funderingar som barn.


bild från Slas hemsida

En hel del andra barnprogram hade samma stil, dvs en berättarröst läser i bakgrunden något att fundera över, och så visas stillbilder på TV sammtidigt. Tex "Trälarna" av Sven Wernström som lästes av Clary Wikholm.

Slas har även skrivet en radda böcker som Vem älskar Yngve Frej? Se även Wikipedia

9 kommentarer:

Anonym sa...

Staffan Westerberg brukar få mycket skit för sina barnprogram. Visst var de konstiga men jag har persomligen fått större men av den där Slas! Men ingen vågar väl kritisera nån som tecknar som en femåring...

70-tals Per sa...

anonymus: Slas teckningar var verkligen urtjusiga! Det var ofta munter tongång i hans resonemang om döden, morfar och skogen också. Men är det naivism eller målade han bara som en 5-åring? Om du är intresserad tror jag Slas tecknar/teckande och skrev krönikor i LO-tidningen "Metallarbetaren". Frossa och njut...

El david sa...

Slas är en underbar författare.
Jag såg en scen från ett 70-tals drama skrivet av Slas i julas.Kommer inte ihåg vad det heter men scenen utspelar sig på Systembolaget när en man vill byta slipsen han fått i julklapp mot en flaska sprit.Väldigt roligt och väldigt "Slas".

70-tals Per sa...

el david: Det later skoj. Jag skulle garna vilja se den! Kanske manuskriptet till pjasen fins att tillga?

Freja sa...

Slas... hehehe, när jag skämtar om min otålighet i samband med skissandet så brukar jag säga att jag har blivit Slasifierad.

Lustigt nog så gillade jag inte Slas någe värst som barn men nu så uppskattar jag honom mycket mera. Det är faktiskt inte helt lätt att göra det han gör. Det ser så enkelt naivistiskt ut men det kräver en del att få det rätta handlaget och att se det som är det viktiga.

Anonym sa...

Är man fem år är det hur enkelt som helst att teckna som Slas...

Thérèse sa...

Slas är helt fantastisk men jag minns en berättelse om ett spöke som gjorde mig väldigt rädd när jag var liten.
Varför har inte SVT vett att sända hans program i repris? Varför finns dom inte på dvd? Jag skulle köpa direkt
Att han sen är Hammarbyare gör inte saken sämre.

70-tals Per sa...

freja: När det gäller svensk naivism är Joakim Pirinen en av mina favoriter. Minns fortfarande ett nummer av Galago där han presenterade "de refuserades salong". Bidraget som refuserats av "Min häst" skapade skrattattacker i månader. En vansinning Guernica häst i ett virrvarr av streckblurr

kristina sa...

Slas serie skulle man säkert tycka om nu men när jag var liten hade jag ingen som helst respekt för den mannen. Han var stor karl och ritade sämre än vad jag gjorde, hallaaaaa?!