måndag, februari 20, 2006

Kazoo, Banarne och triangel

70-talet var decenniet då "alla kunde spela". Jag mins att jag och andra ofta spelad på "instrumentet" kazoo. Det vill säga man trumpetade trallartat till musiken genom att blåsa genom instrumentet, varigenom man fick ett smörpapper att vibrera. Ibland gick pappret sönder och jag försöte laga med smörpapper från köket, men det lät inte lika bra.Kanske var det "Banarne" i Trazan och banarne på sommarmorgon som gav upphov till modet att spela på kazoo? Han var i allafall helt i gasen när det gällde att spela både på gitarr och kazoo.

Lyssna på kazoo-solot i slutet i låten "Ja då" genom att klicka här
(http://www.c64.org/).Jag ska ta upp Trazan o banarne senare lite mer ingående. Här vill jag fortsättningsvis följa upp tråden om att "all kunde spela". Alla som hade musiktimme i skolan vet att man fick spela triangel. Triangel var beviset att all kunde vara med och spela instrument. Sen i 3:an kom fullbordandet av triangelträningen, nämligen det evinnerliga blockflötandet. 20 ungar skulle spela "hej sa petronella" i klassrummet och vår blockflöjtslärarinna skrek sig blå i ansiktet. Vilken kakafoni!

"In kommer Gösta" (ABC-progg) var den vuxna proggvärldens motsvarighet till att all kunde vara med och skapa musik, och kanske blå tåget får räknas dit också...? Fast dom hade nog skoj utav helvete, och kanske var det det som räknades? men fördjävligt lät det emmelanåt;)

Men kom igen! Jag säger som Hoola Bandola sjunger i en av sina låtar:

-Så stränga din fela,
och fatta det nu.
Vi ska skapa en allas musikkultur!

10 kommentarer:

Cliff Hanger sa...

"Alla kan spela" var väl devisen för punken? Jo, så var det. Alltså - kazoo är punk!

70-tals Per sa...

el mango: Som man sa då: -Punk will never die, kanske kunde översättas till -Kazoo will never die? (man kan köpa en kazoo över nätet nu)

Men du har rätt i att punken tog över detta arv med att alla kunde spela från proggen, fast inehållet och formen skilde sig väsentligt åt (minst sagt). Det eviga rundgångandet i små källarlokaler där det repades trallpunk! Kunde nån spela?

Xenofoben sa...

Proggen, punken, Håkan Hellström och Idol-programmen...

Eller för att citera Babben: "Det blir lite sämre hela tiden"

Thérèse sa...

Xenofoben - om det blir sämre hela tiden blir man ju onekligen lite nyfiken på vad som ska komma efter Idol....

Freja sa...

Jag lyckades mystiskt hålla mig undan från allt va instrument hette - även triangeln... Kan ha berott på att jag kunde sjunga så det blev ju till att kvittra i skolkören för mig.

Och Hoola Bandoola... Heh, folk skulle bara veta vad Wiehe EGENTLIGEN tyckte om det där med att ALLA kunde va med och göra musik...

70-tals Per sa...

Förlåt, jag glömde tamburin också!

Jag var med på ett skoj tema en gång, när vi var ett gäng som framförde bla. Hanna från Arlöv. Jag kompade (höll takten) med en diskborste på en kastrull (det skulle vara 70-tals influerat).

Pierre Falk sa...

Och förresten var det inte Mikael som skrev låten. Det var hans bror, Thomas.

Den finns med på "I rummet intill"

70-tals Per sa...

pierre: Ja just det, precis som att hans bror spelade gitarr i Vilse i pankakan.

Tania sa...

Risken finns var såå roliga !!

Tania sa...

Risken finns var såå roliga !!