söndag, maj 07, 2006

kåldolmar och kalsipper

Jag fick en LP-skiva när jag var 7 år. Det var "Kåldolmar & kalsipper" av Nationalteatern. Närmare bestämt var det 4 skivor och berättelsen eller sagan om Yllet och hennes färd var ganska lång. Men som tur var fans ett spel i mittuppslaget på dubbel-LP-fodralet. Ett vanligt tärningsspel där man flyttar fram pjäser. På en ruta stod det "du och dina kamrater skall spela en pjäs om Vietnam tillsammans!" Jag mins att jag tyckte det var svårt, men idén var ju helproggig.Berättelsen handlar alltså om "Yllet", en helt vanlig förortsunge, som flytt från den grå betongen bland höghusen, och hennes resa mot Vietnam. På vägen får hon lära sig vad klasskamp vill säga, både nationellt som internationellt. I det gamla slottet möter hon "Tjänaren" som bugar sig för herrarna men som knyter näven i fickan i smyg. Men på slottet fins också "Det kommunistiska spöket" som säger den odödliga kommentaren till Yllet: -Ryck mig inte i lärften barn, den är från 1848!

På vägen befriar dom sina vänner som blivit fångade av dom elaka kungarna från västerlandet i sin gruva. Dom har en maskin som heter "Lumor" som dom kan förstena folk med. Dom träffar även greken Agamennon som blivit mobbad i skolan. Sången han spelar "Agamennons stora ballad om flykten från sitt hemland" är helt fantastisk. På den tiden fans det en del grekiska flyktingar där jag bodde och deras barn gick i samma skola som jag, så jag minns den låten särskilt.

Till slut når dom Vietnam där "Ho Chi Minh" (?) möter upp dom och berättar sitt folks historia. "-Ska du äta av hundarnas mat! Jag skulle kunna slå ihjäl dig för den sakens skull!" är exempel på en typisk replik i den Vietnamesiska teatern.

Sen åker alla hem över havet och träffar bla den vita valen Moby Dick. Men framför allt så har dom "last utav lärdom från Marx och av Hegel" med sig hem. I det lilla sånghäftet som medföljer skivorna finns alla låtar med skojiga bilder. På bilden till sista sången "I hamn" så ligger Yllet i sängen och läser Karl Marx Kapitalet som godnattsaga! Helhärligt! Finns det såna barnsagor nuförtiden?

20 kommentarer:

Freja sa...

När jag fick Lillstrumpa så gav en hjälpsam vän till mig henne den på CD... Jag lyssnar på den förtfarande från och till faktiskt. Vi sätter på den och så sjunger vi så högt vi bara orkar till låtarna!

70-tals Per sa...

Ja det var bra! Jag har den också på CD nu (också), men mina barn är kanske inte ännu mogna än för den?

Tania sa...

Jag älskar den!! "Jag är ett litet ylle, bomtjickabombombom med världena minsta nylle , ylle på er yllingar " *Dansar ut och sjunger i den ljuva försommaren *

tolken sa...

Jag håller med Tania, jag kan fortfarande Yllesången utantill också! På den tiden det begav sig tror jag att jag kunde hela skivan utantill.

70-tals Per sa...

tania och tolken: Det var roligt att ni minns den. Jag kan ocksa de flesta laatarna utantill fortfarande tror jag. -Ylle pa er allihop, sager jag vael da:)

mandi sa...

Jag tror jag fick lyssna pa kaldolmar och kalsipper lite val tidigt (4 ar kanske). Tyckte att den var kuslig och blev radd varje gang den lille gubben skrek "baaaar mig". Minns inte sa mycket idag men nar jag laste "de elaka kungarna i vasterlandet" i din text fick jag rysningar. Tank vad minnen sitter i. Skulle va intressant att lyssna pa den idag dock. Kan tanka mig att den satte spar i ens politiska asikter.

Tania sa...

På en av rutorna i spelet så stod det " Ta vad som helst och låt som näsflöjtsfolket "Jag minns att jag gblåste i en tändsticksask :)

70-tals Per sa...

mandi: -Bääär mig! sa gubben i korgen som hade ett jättelångt skägg som Yllet trasslade in sig i och trodde var spindelväv;) -Hellre vargen än lumor!

tanja: Näsflöjtsfolket ja. Jag minns att jag alltid lyssnat efter "havets brus" i olika snäckor efter att jag lyssnade på deras historia.

Ascaca sa...

Vi fick lyssna på Kåldolmar & kalsipper på mitt dagis i Tynnered! :-)

P-E Fronning sa...

En slapp musikmajje tvingade min klass att lyssna på skivan runt 1976. En på många sätt härlig tid men också fullständigt vansinnig!!

Anonym sa...

Hej.
Min son fick hjälpa mej att bränna ner skivan. Jag bara MÅSTE ha den! Min syster och jag kunde alla repliker utantill när vi var små. Vissa sitter kvar ännu. NOSTALGI:)

Konstanze sa...

Den skivan är underbar. Blev själaglad när jag hittade den på Cd. Kunde den utantills om barn, och många av låtarna sitter kvar än-

Anonym sa...

Ja tror jag kommer ihåg den med. Men gick den inte på tv som nån animerad saga åxå. Jag som var typ fyra eller fem blev rätt så rädd för maskinen "lumor" som kunde förstena. Jag har inte förrän idag vetat va sjutton det var som gick på tvn.
dieseltomten@hotmail.com om nån vill maila mer info om detta. Jag är helt säker på att vissa av ens "psykiska problem" finns pga svt och dessa konstiga program. Inkl Staffan Westerberg ;-)

Hilda sa...

åh, den här är jag uppväxt med! den spelad mor min för mig som liten^^
och jag är bara fjorton...

Amanda sa...

ååh. när jag gick i sjuan, dvs två år sen.. så spelade min klass denna lite för underbara berättelse som en barnteater. den blev omtyckt och vi fick massor med beröm. den här berättelsen är grunden till våran klass, den är grunden till min teater begåvning, den är grunden till mitt liv.

Neurotica sa...

*haha*Hade den här som barn,växte upp i en ganska vänsterorienterad miljö milt sagt,men den är inget jag velat utsätta mina egna barn för trots att jag minns den mycket väl...tycker hela min generation numera förpestar sina barn med velour,läskiga sjuttiotalskläder,sockiplast,"retro"-kläder och annat man normalt borde SKY som pesten från sin egen barndom.
Den är ett kul tidsdokument,minne eller vad man ska kalla det och många minnen är ju roliga.Fast låt sjuttiotalet vila i frid.Åttiotalet också förresten...

Anonym sa...

Fy fan vad jag hatade den där skivan som kommunistkärringarna på dagis tvingade oss att lyssna på.

Yllet sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Yllet sa...

Hej!

Maila mig, jag älskar yllet och hennes vänner! leialeopard@gmail.com är min mailadress!

//Yllet

Anonym sa...

Finns på Spotify nu! BÄST!!