söndag, april 30, 2006

Elvis

När jag var liten gillade jag Elvis Presley "The King". Morsan hade gillat honom som ung och hon berättade historier om hur tjejerna på 50-talet valde mellan Elvis och Tommy Steel. Man målade "favoritens" namn på stövlarna med rosa läppstift. Mormor och den äldre generationen ansåg förstås Elvis vara en "syndens" symbol.


(Bilder: Den "pluffsiga" 70-tals Elvis och den yngre Elvis)

Hur som helst så diggade jag Elvis genom att lyssna på kassetband som jag spelade i min klockradio med kassetbandspelare, som hade röd LED display. Favoritlåtar var tuttifruiti och Jailhouse rock.

Elvis åt i kopiösa mängder men var smal fram till på 70-talet. Man förknippar kanske mest Elvis med 50-60-tal men faktiskt så hade Elvis inflytande på 70-talet också. Så minns jag exempelvis hur många gubbar hade brylkräm i håret för att likna Elvis och inte att förglömma "raggarna" som man på den tiden talade om med fruktan i rösten, speciellt på midsommar.

Det visades många Elvis-filmer på 70-talet, en del i svartvit men andra i färg. Jag mins särskilt när han hoppade från klippan i Acapulco (jag har varit där, det ligger i Mexico).

Stefan Mählqvist i sin masfrilla och brunstickade tröja , nynnade "Ni-na, ni-na, ni-na-na" och som satt i sin regnbågsfärgade plyschsoffa presenterade barnboken "Elvis Elvis" och den gick även som film på 70-talet. Den handlade om en kille som hette Elvis för att hans föräldrar gillade Elvis och han bodde givetvis i höghus. En annan film med Elvis-influens var "Greese" med John Travolta.

Slutligen så måste jag omnämna "kungen" i Elvissammanhang, nämligen Eilert Pilarm från Husum. Att köpa hans CD där han gör covers på Elvislåtar är ett måste. "Jailhose rock" är helt fantastisk där han lyckas undgå att hålla en enda takt rätt!


(Bild: Eilert Pilarm -The King of Rock'n roll)

Sen fins ju också "Uppsala-Elvis". Aschberg hade ett TV-program om honom där han gick omkring i sin lägenhet och dammsög. Jag undrar föresten varför alla Elviskopior måste se ut som den gamla och pluffsiga elvis i sina vita paljettkläder?

9 kommentarer:

Thérèse sa...

Elvis ÄR the KING!

70-tals Per sa...

therese: The king is dead! -long live the King! -King Eilert!

Cliff Hanger sa...

Tycker att det är märkligt att man ofta ställer Tommy Steele mot Elvispen. Har hört talas om denna dualitet förut men aldrig fattat grejen. Det är ju ingen match. Elvis hade väl 1 miljard fler fans än Tommy? Själv kan jag en väldig massa låtar av Elvis, men ingen av Tommy. Men det är ju bara jag...

Eilert är grym, särskilt hans sex appeal... :-)

70-tals Per sa...

el mango: Jag kan heller ingen låt av Tommy Steele. Någon sa att han var lite för "överklasstjejerna" fast det var inte Elvis. Vet inte om det stämmer

70-tals Per sa...

el mango: Jag har varit på "konsert" med Eilert i Glöteborg för 5-10 år sen. Han var grym! Jag stage-divide från scenen

Cliff Hanger sa...

Ha ha... Stage-divening till Eilert - jag är mäkta imponerad! :-)

Anonym sa...

Man kan inte mäta Elvis The King med nån annan ! Man kan inte håna Elvis genom att jämföra honom med nån annan .

Irozen4466@hotmail.com sa...

Elvis the Pelvis!Fattade Inte jag vad det betydde.Men nu så här på gamla dar!Elvis är inte mätbar.
Det fanns en tokstolle i England,Tommy Steele!Jag ryser Fortfarande!Fast jag är 66 år och mormor till 5.Tommy hade hästtänder!
Det var så att det fanns två gäng.vi so gillade Elvis.Och dom andra om gillade Tommy.Natuligtvis hatade vi varandra.I Bildjounalen vann Tommy som den mest populära!Hur det nu gick till.För det var han INTE!Vi som var unga hade så andefattigt.tills man hade lyckan att få in radio Luxemburg.DÅ KUNDE MA HA TUR ATT FÅ HÖRA ELVIS!Tänk nu har mormor en egen Kong Creole i New Orleans.Elvisligt,

Chintoh sa...

EN EGEN KING CREOLE!