måndag, januari 02, 2006

Sprätten satt på toaletten

När jag var liten lånade ibland min mamma böcker till mig på biblioteket. Jag mins särskilt denna bok när jag var 4-5 år.

"Sprätten satt på toaletten. Och när han gick därifrån, rann bajset ut i ån"

Sprätten var en ond kapitalist och tecknad med svart hatt. Inne i fabriken med sågtandsprofil bajsade han rakt ut i en sjö så att fiskarna dog och alla blev sjuka som drack det.

Att förklara hur kapitalisten suger ur arbeterna mervärde för småbarn var nog lönlöst även om många på 70-talet ville lära ut detta. Då var denna bok bättre, för vad kan väl vara mer otäckt och hemskt än någon som sprider bajskorvar?

Jag tyckte boken var otäck faktiskt och drömde mardrömmar om jag skulle få bajskorv i mitt vatten som jag drack. Jag lyckades låna boken ur ett arkiv för ca 10 år sen.
Slutet i boken handlar om hur människorna runt fabriken gör "revolution" -Alla ska vara med och bestämma säger en röst i en pratbubbla!

En annan bok i samma serie handlar om Sprätten, som denna gång sprider ond kärnkraft, men jag återkommer senare till detta ämne.

Fakta från biblioteket: Sprätten satt på toaletten. Ämnesord:, Avlopp Miljöförstöring. Ämneskod:, Hcf(yb). Utgivningsår:, 1970. Serie:, (Verdandis barnböcker ; 1)

6 kommentarer:

Cliff Hanger sa...

Sprätten var en favoritbok för mig när jag var liten. Min mamma ritade också av teckningarna i boken. Jag har både boken och teckningarna kvar. Tänk vad vissa böcker gör starkt intryck på en, särskilt när man får dem berättade för sig som barn.

70-tals Per sa...

el mango: Ja vist är det så. Mamma läste ofta böcker och dom mins jag fortfarande, bla. Pelle Svanslös.

Sprätten var rolig papp-docks figur på nåt sätt. Jag funderade ett tag på att göra dockteater med sprätten-karaktärer. Kanske framföra på nåt torg en söndag?

Anonym sa...

Det finns en ny Sprättenbok, utgiven -05. Annika Elmqvist har skrivit den och Sprätten är lika aktuell idag som på 70-talet.

Midas sa...

Sprättenböckerna är helt otroligt ruskiga. Rena Stalinsistindoktrineringen som varje ansvarsfull förälder borde bränna upp i spisen. Med den totalitära facistiska kommunism som den utstrålar bör den dödskallemärkas. För vuxna är den däremot rolig då den exakt beskriver hur galen tokvänstern är!

Anonym sa...

"Sprätten satt på toaletten" var en viktig bok för mig när jag var fem-sex år. Antagligen grundlades något där - på åttiotalet var jag engagerad miljökämpe genom Fältbiologerna. Visst kan man väl le åt den tidens vänsteruttryck men ser man inget mer i Annika Elmqvists böcker så har man inte fattat mycket. OBSERVERA att de två första Sprättenböckerna går att ladda ner som pdf-filer från www.spratten.nu!

Läs också gärna här:
http://wintermute.blogg.se/1183151305_den_frlorade_framtide.html

Wintermute sa...

Oj, den sista länken blev knasig. http://wintermute.blogg.se/
1183151305_den_frlorade_framtide
skulle det vara...