lördag, januari 07, 2006

Äta på restaurang

När det var riktig fest när jag var liten gick vi på restaurang. "Kina-panget" brukade vi gå till. Alla beställde alltid samma rätt, nämligen "4 små rätter". Efterrätten var alltid friterad banan med glasskulor med nån sirap på. Nu förtiden när jag äter kina mat har jag aldrig ätit "4 små rätter" mer (kanske blev jag less?). Jag beställde alltid "61:an" där vi bodde förut. Märkligt med kina-pang förresten. Varför är dom alltid tillhåll för stadens olika alkon? Festligt föresten med de kinesiska servitriserna, som ofta är glada och vänliga, men inte kan säga "r" -En stol stalk?

Underligt med kineserna förresten. Var håller dom hus på dagarna? Bara inne på dom olika kina-pangen? Man ser dom aldrig ute på dagarna eller kvällen för den delen heller. Varken i grupp eller ensamma. Man ser aldrig en familj kineser ströva i en park eller storhandla på Kvantum eller nåt. En kines jag jobbade med på universitet berättade dock att han och familjen ofta åkte till IKEA och åt köttbullar på helgerna. Är det där dom är?

Maten på andra svenska restauranger var alltid samma visa. Barnportion med "grillkorv och pommes" eller köttbullar med mos. Föräldrarna drog till med "plankstek" när det skulle slås på stort, och på den tiden kunde man ta snaps till maten. Vem beställer snaps till maten idag?

Sen kom grekerna på 70-talet. Och med dom kom pizzeriorna. Då var det pizza på restaurang som gällde. Alltid Quatro stadgioni, med den äckliga kronärtskockan i mitten som mamma alltid fick äta upp. Konstigt att grekerna introducerade pizzorna och inte grekisk mat?

4 kommentarer:

Cliff Hanger sa...

Konstigt indeed att grekerna introducerade pizzan i Sverige. Vad är nästa grej? Att grekerna introducerar sill och nubbe i Burkina Faso? Eller att iranier introducerar tacos på Papua Nya Guinea?

70-tals Per sa...

Ja det är väl nästa grej. Kanske svenskarna som flyttar till Thailand kan introducera nåt där, "Haggis" kanske?

Thérèse sa...

Mina kinesiska favoriträtter är nr 14, 58 och 64

Propp sa...

Jag vet var en del kineser är, på Casino Cosmopol i Göteborg. Där finns många, eller föresten jag vet ju inte om de är kineser men de har sneda ögon i alla fall!