söndag, januari 01, 2006

Vietnam är nära

Vietnamrörelsen i Sverige är något att minnas. En del har jag tagit reda på efteråt förstås, men ändå. USA:s imperialistiska bombkrig mot det lilla landet där Ho Chi Minh var förgrundsfigur, ungick knappast någon på den tiden. Pappa var med sedan 1966 i Stockholms FNL-grupp och hade varit med och kastat ägg mot USA:s ambasad 1969. Morsan stod med mig i barnvagnen då på Sergels Torg och väntade, men han åkte in i häktet med många andra då.

Det mest fantastiska med 70-talets rörelser var musiken. "Vietnam är nära" nedan på bilden är en klassiker. Vi hade "Hallå där bonde" och "Rickard dollarhjärta" hemma på singlar (78-varvare, till skillnad mot LP som var 33-varvare).

Vietnam är nära

Den svarte ambasadören London's besök i glanshammar inspirerade också till musik. NJA-gruppen sjöng "Glanshammar visa" och "Äggen i Glanshammar" blev ett begrepp som syftade på Bombpiloternas fras: "Let's drop some eggs!"

Ok, jag återkommer nog till detta ämne mer i framtiden. Detta får räcka för denna gången.

11 kommentarer:

LP-miljonären sa...

Spelas inte singlar på 45 varv?

70-tals Per sa...

Hrm, Ja just det nu kanske jag blandade ihop det lite. Det fans normalt 2 lägen man switchade mellan med en spak, mellan 33 (LP) och 45 (singel), men på en del skivspelare fans 3 lägen för skivhastigheten, då även med 78.

Jag brukade ofta spela LP fortare för att det lät skojigare eller kanske bättre tom. När man sen gick ner till 33 kändes låten trög.

Farsan_Baloo sa...

Åh, min pappas gamla kommunistband... "Så tog herr Holland skyndsamt, av Glanshammar farväl. Jag hoppas att det sved i den mördardrängens själ"

70-tals Per sa...

farsan_baloo: Du var lycklig som fick växa upp med NJA du, festligt!

lilla frun sa...

Kommunen placerade amerikanska vietnam desertörer på vårt dagis när jag var liten....vet inte om det var så bra idé nu så här i efterhand?

70-tals Per sa...

hur menar lilla frun? Jobbade dom som velourdagisförknar eller lärde dom barnen att leka pang-pang med "pikadoll"?

P-E Fronning sa...

http://photos1.blogger.com/img/206/5526/640/luftvrnskanon.jpg

Anonym sa...

Kul att du uppmärksammar Vietnam är nära. Bara en sak: du måste mena 45-varvare, inte 78-varvare. 78-varvare var stenålder redan på 60-talet, de brukade kallas "stenkakor". Singlar var 45-varvare, LP 33 varv, och riktigt gamla knastriga skivor var 78 varv.

Larz Gustafsson sa...

Tjänare!
Vet ingen var man kan få tag på själva sången "Vietnam är nära"?
Hör i så fall gärna av dig till:
larzg@hotmail.com

Tack!

Vänligen,
Larz Gustafsson

tina sa...

Sången Vietnam är nära är utlagd på YouTube.Där kan du hitta den

low sa...

trodde att detta var en blogg med
en ironisk vinkel, men bloggaren
tror på den där propagandan om
"USA-imperialism" fortfarande.

Kommer fortfarande ihåg den
politiska idiotin på 70-talet.
Att någon längtar tillbaka till
den förljugenheten förvånar.