lördag, januari 14, 2006

Plysch, batik och velour

Redan när jag gick på "lekiset" -75 som hetter Ringblomman (bara namnet är 70-tal) introducerades vi i konsten att göra batik. Batik var nämligen något som många fröknar bar som hade lite proggigare stuk, medan de proggiga manliga lärarna hade litet hakskägg och manchesterkavaj.Ibland hade fröken plyschbyxor på lekis när det skulle vara mys i kuddrummet, och vi barn hade mockasiner eller sockiplast. Clownen manne hade ofta svarta plyschbyxor. Efter att ha cycklat till teatern brukade han sadla om både trikå och skor (nån sorts "bögiga" balettskor av nåt slag). Velour var också vanligt i textilväg. "Velour-pappan" , givetvis med skägg blev ett begrepp, och han deltog i psykoprofylax vid mödravårdcentralen. Att "skrika ut" var föresten på tapeten i sammaband med Janov's primalskriksterapi. Jag hade heldress i plysch som var blå med en dragkedja. Bilden nedan är modern men ger ändå en fingervisningFärgerna som dominerade var gul, orange, grön och brun, och ofta kombinerades dessa i glada kreationer där tex en brun blomma med gul mitt kunde finnas i orange bakgrundsfärg, på tex en kjol i plysch. Jag hade ett par gröna utsvängda byxor när jag var runt den åldern och hade träskor på fötterna. Dom vuxna hade moonboots och platåskor.

8 kommentarer:

han på Hatten sa...

Mmm, sockiplast...

Du har väl hört Björn Rosenströms låt?

70-tals Per sa...

han på hatten: Jo då, fast det var ett tag sen. Blir lite sugen nu. Synd att jag slängde mina sockiplast. Dom var bruna och vi använde dom bla. i gympan i lågstadiet. Jag hade mockasiner också. Indan-grejen var ju inne då, "drömtydning"och andar och lite sånt flumm var lite av en hippie-kvarleva in på 70-talet

Lycka sa...

Hej Per!

Jag älskar också 70-talet! Kolla på min blogg, jag har fotat av mina pruylar framför allt i köket från 70-talet.
Jag blir så glad av dem!

Hälsningar
Johanna

70-tals Per sa...

Lycka: Det var trevligt att du tittade in! Jag gillar din köksinredning! Jag blir glad av att se gamla filmer från den tiden (där man ser inredning och kläder som man känner igen). Folk jazzar omkring i bossanovabagrundsmusik iförda plyschkavaj, ler och äter salta pinnar. Finns det nåt bättre good-feeling?

Cliff Hanger sa...

Hassan-gänget gjorde ju en rolig busringning där de ringde produktionsbolaget Strix television och utgav sig för att vara från Inter Sport. De lämnade ett meddelande till Robert Aschberg att sockiplasten i storlek 46 hade kommit in.

lilla frun sa...

Glöm inte den vidriga silkepolon och de noppiga strumpbyxorna! Dessa förhatliga plagg!!!
Fast det är ju klart, du är ju snubbe och slapp väl ha såna?

Madeqs sa...

Och MahJong som med sina svindyra outfits skulle vara svenska arbetarrörelsens svar på Mao-Kinas kommunistuniformer..retade gallfeber på en annan ..eftersom de var så dyra och blev ett snobbmode istället..
Tack för din hyllning till 70-talet vars stil och design undertecknad ÄLSKAR!

Anonym sa...

http://www.haxed.se?ref=34414