söndag, april 16, 2006

Påskägg från Sovjetunionen

Jag tänkte skriva om påskägg men först lite om hur det gick till på påsk när jag var liten. På skärtorsdagen gick alla barn ut och knackade dörr utklädda som påskkärringar. Morsans läppstift användes hårt och så på med sjaletten på huvet, mattpiskan mellen benen och kopparkitteln för att samla godiset i. Nedan en bra bild från samma tid tror jag:Man kunde få ganska mycket pengar och godis faktiskt, fast det var urtrist att få en appelsin tex. En tradition jag stötte på var att man gömde påskägget med godiset i på kvällen för barnen. På morgonen fick jag leta efter ägget, men det satt fast i ett jättelångt garnnystan som jag fick nysta upp genom alla rum innan jag hittade ägget.

Så till påskäggen då. Då gick det på TV program om hur man målade ägg i Sovjetunionen. Dom var ena riktiga fenor på att måla tjusiga ägg där, men tyvärr så sändes programmet på lördagen då det var "försent" att låta sig inspireras av deras konster. Dom använde vax som penslades på i olika omgångar.Hemma blev inte äggkonsten inte lika bra. Man skulle båsa ut ägget innan man började måla, mkt jobbigt, fast det var nån släkting som fick göra. Den enkla varianten var att köpa nåt lila pulver på konsum som man kokade äggen i sen.

På bilden ovan Fabregé ägg som antyder att man redan på 1800-talet gömde lustiga saker inne i ägg. I en James Bond film med Roger Moore förekommer ett sånt ägg med en sändare i.

Inga kommentarer: