tisdag, augusti 15, 2006

träskor

När jag var liten på 70-talet så hade alla träskor på sig. Det ansågs praktiskt. Minns att man sparkade iväg träskorna ibland och att dom blev hala när man fått vatten i dom. En riktig proggare hade givetvis alltid träskor förutom skägg förstås, fast träskor hada alla på den tiden. Det var inte så ovanligt att man målade på träskorna, tex ett fredsmärke, eller en blomma

Det klapprades i trappuppgångar och man fick kattskit i fotvalvsgropen under träskon. Det var inte fullt så praktiskt att spontant haka på fotboll med dom andra barnen -för man hade träskor! Flera hade ställt sina träskor vid sidan av planen och körde barfota (på grusplan). Alternativet var att spela med dom på och då flög inte så sällan en träsko rakt upp i luften ett 10-tal meter. Att få en spark på smalbenet var heller ingen skoj upplevelse...

För att färska upp ert minne så kommer här en liten kavalkad av bilder på träskor. Här hittade jag lite bilder som mellanstadiebarn publicerat om hur deras föräldrar såg ut på 70-talet.


70-tals sommar med träskor


Typiska träskor, liknande dom jag hade (kolla strumporna!)


Träskor med kurbits. Ganska vanligt. Alternativt kunde man måla själv, tex ett fredsmärkeBild: från bloggen skofrossa

70-tals stuk med svenska flaggan, fast skon är nyproducerad och kan köpas från träskofabriken


Slutligen måste jag infoga en bild på en gammal stofil som gick genom Sverige i träskor (dom ser mer Holländska ut men ändå).

22 kommentarer:

Thérèse sa...

Jag gillar stofilen , klart en sån kille går i träskor. T.o.m hans vagn ser ut som en träsko

Anna Malaga sa...

Det här är ju hur kul som helst! Jag tror att jag har lyckats förtränga de flesta modedetaljerna frân mitt 70-tal, men det är ju alltid kul att bli pâmind.
Vi brukade ha platâ-träskor, som vi mâlade pâ "byggen" (det var väl den tidens fritids, med snickarbod och kaniner i burar) och man skulle helst ha sâ lânga jeans att de ändâ fransades i kanterna av asfalten.
Jag tar ock länkar till den här bloggen, om det gâr för sig.

70-tals Per sa...

therese: Jag är en stor dyrkare/fantast av underliga kufar som gubben på bilden. Jag tänkte inte på det om vagnen faktiskt,men nu inser jag att han hade en sorts träskomission

anna malaga: Just det trä-platåskorna glömde jag ta med! Jag minns inte aatt vi byggde, men spelade biljard eller pingis nere i nåt skyddsrum "fritids". Det går utmärkt att länka, man får väl tacka i förhand då!

Pumans dotter sa...

Vilka härliga bilder! Mina var beigefärgade och inte alls lika snygga som de där blommiga. :D Jag skojade "hos Therese" och frågade var man kunde beställa sig ett par, för jag skulle hemskt gärna vilja... men jag inser att jag har blivit både skröpligare och klumpigare "på äldre dar" så det är nog inte att tänka på. Annars har vi faktiskt en egen "träsko-Lasse" här i stan så tillverkar på beställning, tror jag.

70-tals Per sa...

puman: Jag hittade träsko-Lasse på nätet när jag kollade runt lite efter bilder. Jag vet inte om jag skulle uppskatta träskor idag heller.

Ullton sa...

Träskor är hur rätt som helst! när jag bodde i Paris sist hade jag trädojor.. vilken uppmärksamhet mina platta fötter fick!

Jonas Gardsiö, Idre sa...

Jag hade platåträskor en hel sommar. Det bör ha varit -78.

Nu går jag mycket i ett par Foppaskor. Träskor i gummi, ja tänk va de hittar på!

Jonas Gardsiö, Idre sa...

Jag hade platåträskor en hel sommar. Det bör ha varit -78.

Nu går jag mycket i ett par Foppaskor. Träskor i gummi, ja tänk va de hittar på!

Xenofoben sa...

Hur var det med näbbstövlar då, när var de populära?

70-tals Per sa...

ullton: Helt rätt att härda fransoserna med träpjuck!

jonas: Åh du lyllos som hade platå, nästan som Kiss? Trädojor i plast används i sjukvården och på Ericsson när jag sommarjobbade där 85, för att avvärja elektrostiska stötar skulle förstöra elektroniken i kretskort.

xenofoben: Ett mycket intressant ämne som jag snart kommer att utveckla närmare, men jag har faktiskt sett näbbkängor på 90-talet också

Pumans dotter sa...

70-tals Per: Oj, då får jag ta och googla själv. Har faktiskt aldrig varit där, bara hört talas om honom.

Kinna sa...

Kurbitsmålade hade jag samt att jag hade dem långt in i november med - raggsockor. Helt galet.

Vilse på Värnhem/Anders sa...

Såg en skylt på ett hotell i Tunisien -94 med en överkorsad träsko. Obetalbart. i svenskar måste ha framstått som idioter. men även jag hade. Svarta, vita, naturfärgade...you name it!

70-tals Per sa...

puman: Du får köpa eller prova ett par.

kinna: Kurbits med raggosockor är det rätta!

vilse: Vi får väl fråga träsko-Lasse om han kan öppna en butik i Tunisien?

70-tals Per sa...

puman: Du får köpa eller prova ett par.

kinna: Kurbits med raggosockor är det rätta!

vilse: Vi får väl fråga träsko-Lasse om han kan öppna en butik i Tunisien?

carina sa...

jag fick två par träskor varje år, ett par när sommarlovet började och ett par när höstterminen började. i början var det med blommor och olika mönster, men sedan när jag blev äldre fick jag i natur. dessa mörknade och det var lite som att kolla solbrännan genom att lyfta på bikinin när jag lättade på bandet som gick tvärs över skon/vristen.

ju mer jag läser på den här bloggen desto mer inser jag att det var bättre förr!!!!

SoP sa...

Hur kunde du bara glömma platåtofflorna? med stansade blommor i lädret -- jag Älskade mina-- liksom mina "Playboyskor"- bruna snörskor i mocka med rågummisula--och de var urfula redan då.

70-tals Per sa...

carina: du slet ut dina så fort? Ja. det var bättre förr

sop: förlåt, men nu är dom ju med bland kommentarerna. Jag har för mig att jag tyckte det var snyggt med mockastövlar på tjejer. Även Luke i bröderna Cartwrithgts hade nåt liknande som jag ville ha.

soul_bird sa...

Hade man träskor så nedslitna att det knappt var någon klack kvar, var det det coolaste. *hör släpljudet i huvet* ;)

(Förresten, minns en tjej i min klass som konfirmerades i platåträskor!)

Nilla sa...

Träskor ja... De jag minns bäst de hade jag när jag var 7-8 år. Ett par naturfärgade med Skogsmulle på som jag spraymålade med guldfärg(!) Sedan hade jag väl enfärgade svarta med förstås. Gula hade jag som liten med.
Det finns ju många fina träskor att köpa i affärerna, nu igen. Mina barn har dock inte fått några...ännu!

SoP sa...

Luke --du ménar i McCahans möjligen? Jag hade korta mockastövlar i slutet-rätt mycket slutet av 70talet- varvat med såna stövletter med HÖÖÖGA klackar som är moderna nu -igen-

Walle sa...

Alla ungar skulle ha träskor på 70talet och vi pojkar var töntiga om vi hade sandaler.
Jag ville ha träskor och tjatade om det .
Men föräldrar ansåg att välvårdad son skulle ha sandaler i både skolan och på fritiden så väl som finskor och till vardags, så det blev sandaler medan alla tuffa killar hade träskor.
Jag fick inte ha träskor pga att dom inte var bra för växande fötter och orsakade 70% av barnolyckorna på den tiden samt alla stukningar och tånaglar som började växa fel.
Så det var egentligen bara bra med sandaler även om jag skämdes ibland .
Jag hade ju även andra skor att ta på när det inte var för varmt.