lördag, november 17, 2007

Hoola Bandoola

Här kommer ett inlägg om proggbandet Hoola Bandoola efter lång väntan.Tyvärr så finns det inte så mycket på YouTube med bandet Hoola Bandoola, men något av det finns här med skivomslag och med musik i bakgrunden


Keops pyramid


Viktor Jara

Hoola Bandoola, säger myrorna i en gammal Kalle Anka film och det är den inte så proggiga anledningen till att gruppen valde sitt namn. Lite kuriosa förstås... Tyvärr var jag ju lite för liten för att kunna se dom live när det begav sig, men jag såg reunion av dom i Västervik nån gång i slutet av 90-talet -still going strong! Diggade stenhårt Göran Skyttes brorsa, iförd skägg av 70-talsmått spelandes tamburin.

Skivor (LP) som gavs ut var:
* 1971 Garanterat Individuell
* 1972 Vem Kan Man Lita På?
* 1973 På Väg
* 1975 Fri Information
samt singeln:
* 1975 Victor Jara/Stoppa matchen!

Efter splittringen 1976 med Björn Afzelius och bildandet av Kabarétorkestern, solokarriär för Wiehe och Afzelius & the Globetrotters så återförenades ju Mikael Wiehe och Björn där dom sjöng in en LP "Valet"Idag har du arbete och lön
Imorgon så kanske du får gå
Miljonerna som svälter i världen utanför
står bara lite längre ner i samma hål

Vakna upp…

Dom flesta går med strömmen om det går
Dom flesta vill ju helst ha lugn och ro
Men om fascismen kommer smygande tillbaks
så är det du och jag som måste stå emot


Det var den första skivan jag tror jag lyssnade på när jag gick i gymnasiet. Efter det blev det Afzelius & the globetrotters och sedan Hoola, dvs jag lyssnade i omvänd ordning kan man säga. Det finns så många sånger som jag tycker är bra så jag kan nog bara nämna några stycken jag kommer i håg nu:

* På väg
* Ingeting förändras av sig självt
* Vem kan man lita på?
* Stoppa matchen!
* Strejkmöte
...

Har sett både Afzelius och Wiehe live som soloartister. Minns speciellt när Afzelius uppträdde i Uppsala 1988. Kommunistisk Ungdom (VPK:s ungdomsförbund) hade bokbord och Björn berättade hemligheten bakom Mikaels passion för at skriva låtar om fåglar. Mikael hade som barn råkat springa på en död kråka berättade han för sin vän Björn. Då konstaterade Björn: -Nu vet jag varför du skriver så mycket om fåglar -du är rädd för dom! Mikael satt tyste en stund och begrundade detta men sa till sist: -Men du Björn, du skriver väl väldigt många sånger om kvinnor?

2 kommentarer:

Pierre Falk sa...

Mina personliga hoola-favoriter är "Karins sång" och "Rocksamba".

Dock har jag lite svårt för "Stoppa Matchen". Lite väl mycket plakat för min del.

Tack för din hoola Bandoola-hyllning förresten!

70-tals Per sa...

pirre: ja rocksamba är en av mina favoriter också, samt låt för yttrandrefriheten. Jag växte upp med plakat och har inga problem med det;)