fredag, januari 27, 2006

Flourtanten

Redan första veckan då jag började 1:an gjorde "flortanten", -för det var alltid en hon, entré i vårt klassrum.Ofta brukade hon förbereda utanför klassrummet och rada upp dom små ljusblå kopparna på en plåtbricka med ett sanitärt papper från sjukvården. Sedan hällde hon i vätskan i kopparna i varierande mängd (vi brukade jämföra). Hon hade ett gammaldags mekaniskt tidtagarur som tickade som hon satte på 2 minuter. Det var tiden vi skulle gurgla och "tugga" runt flouret i munnen. Jag blev alltid så trött i kinderna för jag blåste alltid upp dom som en hamster. Det var i allafall en befrielse när det var över och man fick spotta ut flouret igen i koppen. Ibland kom fröken och samlade upp spottet på brickan. Man kände smak av loska i munnen på ett obehagligt sätt. Det var svårt att loska ut den sista resten i koppen ibland för det var lite slemmigt. Det droppade och slaskade på skolbänken som var täckt inuti med kalle anka papper.

I en salig luktblandning av flour, tuggad blyertspenna och RX-lim lämnade så flourtanten vårt klassrum, för att ånyo återkomma nästa vecka. -Nej! stöönade alla

4 kommentarer:

Cliff Hanger sa...

Jag har för mig att jag faktiskt gillade att skölja fluor. Det kändes fräscht och var något som avvek från det vanliga lektionsmönstret.

Thérèse sa...

Jag håller med mangon , jag gillade också att sköja med flour och tyckte inte alls det smakade vidrigt. Så var det ett avbrott från den vanliga lektionen

tolken sa...

Jag tänkte just be dig skriva om fluortanten. Här i Frankrike rekommenderar de stenhårt att barnen tuggar fluortabletter ett par gånger i veckan. Vi har bestämt oss för att köra på det också. (Ja, vi har hört talas om fluorens påverkan på resten av kroppen tandläkaren här höll en lång utläggning men sade att i de låga doser man ger barnen nu så anses det sämre att inte ta det).
Nåväl, för att underhålla barnen när de skulle begå sin första flourtablett så berättade jag om denna något annorlunda upplevelse. Som jag själv minns det var det roligare att gå från lektionen än vad fluoren var äcklig. Så det var alltså på det hela taget OK.

70-tals Per sa...

Jo det var ju skoj med ett avbrott, men som sagt det var ett grisgöra och slaskande och splillande av flour plus att jag fick jätteont i kinderna varje gång.