måndag, januari 23, 2006

Matan

Här i Spanien äter man fortfarande traditionell husmanskost. Inget är speciellt roligt kryddat, förutom med vitlök förstås (på 70-talet kände ingen i vår familj ens till att vitlök fanns). Finns krydda är det vitpeppar. Jag minns att vi i skolmatsalen under hela min skoltid bara hade vitpeppar och salt att välja på. En kompis till mig som var intresserad av matlagning då tog med sig ett litet eget set med kryddor. En barsk mat-tant kom givetvis och skällde ut honom! Nu här på ett av universitetets matsalar i Madrid kastas man tillbaka till sin barndoms skolbespisning. Ni skulle se inredningen som är som taget från folkets hus på 50-talet, där man "festat loss" med smörgåstårta och lättöl.

Vitpeppar! Till vaddå? Till kokt höns med ris och currysås, eller isterband, blodpudding eller leverbiff med lingonsallad? Jag såg nån show med Jonas Gardell i TV när han skojade om mandeltorsk, fantastiskt roligt! Fast, jag tyckte inte det var så äckligt ändå...På väggen i matsalen hängde affischer om att man skulle äta upp maten och att man skulle tänka på barnen i Afrika. "Stålmannen äter potatis" var en annan affisch. Sammtidigt på TV gick barnprogrammet "Kroppen". Det var han som var förnuftig och han som bara ville busa och äta godis. Programmet fick givetvis omvänd effekt, eftersom man hejade på den busiga killen. Här fick vi lära oss kostcirkeln i alla fall! -man måste ta av "grönsaksbiten" också!

Vid soptunnorna stod ofast en av mattanterna utstationerade för att avslöja om någon försökte kasta mat. Oftast försökte man dölja med ett lass servetter, men det gick inte alltid tanten på -Aha! nu får du gå tillbaka till bordet och äta upp! Man serverade även sill till huvudrätt så där frammåt jul, då man kom hungrig från gymnastiksalen efter att ha tvingats lära sig dansa "Jenka", men mer om det en annan gång

9 kommentarer:

Carolina sa...

Jag har just hittat ny daglig läsning i din blogg... mer minnen från 70-talet!

Cliff Hanger sa...

Livsfarligt det där. Ungarna kan ju tro att de kan flyga (som Stålmannen) bara de äter sin potatis.

Kinna sa...

Skrattar högt åt Jenka och mattanterna. Fast jag minns också kreativ matlagning från burkar. Enkelt för mamman som tvingats att ta jobb. Det var tider det. =)

70-tals Per sa...

carolina: Japp, det det kommer mer minnen från 70-talet!

el mango: Påminner om det man fick lära sig om LSD i skolan "Dom trodde dom kunde flyga och hoppade ut genom fönstret"

kinna: Tackar för din kommentar, fast jag minns inte så mycket av burk-lagning. Däremot att halva klassen fick äta u-landsmat, och resten fick äta västerländskt.

Thérèse sa...

Snygg bild på mattanter!

70-tals Per sa...

Ja bilderna är autentiska från skolan där jag gick. När jag gick i högstadiet var alla tvugna att prektisera (hjälpa till) 1 vecka i matan. Man var tvugen att ha hårnät. Gissa om dom andra skrattade?

Bragg sa...

Vi var lyckligt lottade...vi hade tillgaang till Aromat krydda...dessutom, i forsta klass fick vi hjlp med att skala potatisen av matsalsvardinnorna...

70-tals Per sa...

bragg: Åhh vilken lyllos du var! Aromat -kungen bland alla kryddor;)!

kapple sa...

Jag minns plåtmuggar som vi drack mjölk ur och så fick vi stå på raka led och tvätta händerna innan vaktmästaren på skolan vinkade fram leden i turordning.