söndag, februari 26, 2006

Doing the omoralisk schlager festivalen

Hörde att Kikki Danielsson vann i deltävling för schlagerfestivalen. Elefantkyrkogård nu förtiden med dockukändisar och blöjor av olika slag. Tacka vet jag på 70-talet, då var det större kvalitet på låtarna i schlagerfestivalen. Björn Skifs -"det blir alltid värre frammåt natten" skojjade man om och sjöng: -ligger naken, tänker på dig...

En favorit var Janne Lukas -Växeln hallå, fast det var 1980, men får vara med för han spelade ju signaturen till "vi i femman" på sitt piano som gick på TV på 70-talet.

Ted Gärdestad -Sattelit, med Janne Schaffers gitarrsolo i början är fortfarande en bra låt att lyssna på. Han gick väl med i nån religiös sekt sen som hade röda kläder.

Fast Norges bidrag var alltid usla, som exempelvis "Ola med fiola". Alla tyckte Jan Malmsjö's "-Halleluja" var bäst även om man inte var religiös.

Inom proggsvängen ville man bojkotta denna ytliga musikyttring. Med Sillstryparn från Göteborg -Doi'n the omoralsik schlagerfestivalen, så formades alternativet: -Den proggressiva musiken, (progressiv=framåtskridande för er som inte visste det). ABBA var tydligen inte uppskattade av mäniskor i proggsvängen.

7 kommentarer:

Cliff Hanger sa...

Teds "Satellit" hålls vid liv av oss i bajenklacken som sjunger på den så fort någon motståndare skjuter högt över mål - en riktig kulturgärning av oss alltså.

Freja sa...

Åh jag visste att du skulle komma in på Sillstryparn snart... Helt fantastiskt.

Och där stod en fölbent tös i smyg med hopprepet framför spegeln och mimade till alla fina schlagerlåtar och ABBA på radion när ingen såg...

Hå hå ja ja. Det va en stund sen.

Thérèse sa...

El Mango - även GAISarna sjunger den när bollen går över mål... När jag bodde i Göteborg och GAIS spelade i allsvenskan för ett par år sen var jag på derby IFK - GAIS. Då hade GAIS supporterförening beställt en låda med 100 små Bananer i pyamas dockor (ett barnprogram för dom minsta bananerna har blå och vit randig pyamas) som kastades i över IFK-klacken och naturligtvis sjöngs signaturmelodin till bananer i pyamas. Jag är visserligen Hammarbyare men bor man i Göteborg är IFK disco och GAIS är rock´n roll

Cliff Hanger sa...

Thérèse - De är inte dumma de där Makrillarna. Kul och innovativ dock-attack! Men så sägs ju GAIS vara Göteborgs motsvarighet till Bajen också.

70-tals Per sa...

el mango o therese: Jag har varit på match med Gais och då hörde jag låten sjungas, fantastaiskt! Jag spelar i Universitetets "korpen" nu, trots att jag inte spelat sen jag var 14. Kanske skall jag översätta denna refräng till spanska?

Freja: Förtryck o slaveri, det struntar vi väl i... Vi dansade till ABBA på klassfesterna. Jag hade inte hört sillstryparn från Göteborg förrän jag lyssnade på ABC progg första gången, men då blev jag frälst...

Writers Edge sa...

En av de roligaste sakerna i Doi'n the omoralisk.. är när han sjunger ut "jösses" i näst sista refrängen. För övrigt en grym text.

Anonym sa...

Ola me fiola var faktiskt ett svenskt bidrag, Eric Øst spelade fiol. Låten var med 1977...