lördag, mars 04, 2006

Bazar

En bazar i skolan bestod vanligen i att man sålde gamla skriskor och jofa-hjälmar, kläder mm. Obligatoriskt var dock att alla i klassen/klasserna (om det var fler inblandade) bakade nån form av bröd eller bullar, som givetvis föräldrarna fick köpa upp igen... Pengarna gick ofta till klassresa.

Jag har varit på en riktig bazar en gång. Det var i Turkiet 1977, då jag åkt sovjetisk lyxkryssare från Bulgarien som en extra nöjestripp. Nåväl, den Turkiska Bazaren skiljde sig väsentligen åt från de basarer min klass/skola uppbådade i mellan- och högstadiet.

Vanliga "höjdpunkter" på bazaren var att man hade nåt lotteri, gissningstävling "hur många ärtor fins det i burken?" Jag vann en gång 1:a pris, en hink med konservburkar och ett paket kaffe.

Vid sidan av detta var det fika förstås, och ibland pinsamma uppträdanden från oss i klassen.

Ibland var det skolans dag, och då var lite av Bazar, fast i större skala, där klasserna hade specialiserat sig på olika sätt.

Mins att Filip Hammar och hans kumpan hade funderingar i sin bok "Två nötcréme och en moviebox" om att föräldrarna var "kåta på varadra" vid dessa tillfällen. Jag vet faktiskt inte. Har faktiskt själv som förälder deltagit vid evenemang då skolans rektor pratar blaj och föräldrarna drack kaffe, men men...

4 kommentarer:

Cliff Hanger sa...

Det verkar som att folk allmänt var kåtare på varandra på 70-talet. Hur ska man annars förklara att folk ville ha sex med varandra då överhuvudtaget, trots klädmodet ?

Thérèse sa...

På 70-talet fanns inte samma skräckpropaganda ring HIV och andra könssjukdomar som sen kom på 80-talet. Kanske lättare att bli kåt på varandra då.
På 70-talet åt man en massa biodynamsikt odlade grönsaker, linsgrytor och annat samt tvättade håret med Timotejshampoo (som fortfarande finns i Spanien) kanske blev man kåtare av det.
För som sagt kläd och frisy modet kan knappast ha hjälpt till

70-tals Per sa...

Ja men man hade ju atsittande gabardin eller jeansbyxa pa den tiden ocksa. Det framkallade en viss visualitet, som kanske eggade upp nagon extra.

Alla klader pa 70-talet var snygga -och sexiga, vaga inte saga annat!

Thérèse sa...

O`ja på 70-talet var kläder och frisyrer verkligen snygga och sexiga. Speciellt på männen...
Konstigt att dom blev kåta överhuvudtaget - för mycket rödvin kanske