onsdag, mars 01, 2006

Sverige-Sovjet i hockey

Det var final Sverige-Finland i ishockey nyligen. Sverige vann -Wow och hurra säger ni då va? Jag minns att på 70-talet när det var hockey på TV så hejade man alltid på Sovjet, om man var kommunist från norrbotten dvs. Sverige skulle man tycka illa om, om man var äkta internationalist. Man ställde sig upp framför TV:n med knuten näve och sjöng med i Internationalen eller Sovjets "national"-melodi. Även min frireligiösa mormor tyckte att melodin var så vacker, trots att naturligtvis Sovjet var en ondskans plats för frireligiösa. Jag saknar att få höra denna vackra melodi idag. Jag tror Ryssland tagit upp den igen, men det är inte samma sak.

-

Resultat statistik (vad hände år 80?)

---år------värdland----------Guld-----------Silver------------Brons
1981
Sverige
Sovjet
Sverige
Tsjekkoslovakia
1979
Sovjet
Sovjet
Tsjekkoslovakia
Sverige
1978
Tsjekkoslovakia
Sovjet
Tsjekkoslovakia
Canada
1977
Østerrike
Tsjekkoslovakia
Sverige
Sovjet
1976
Polen
Tsjekkoslovakia
Sovjet
Sverige
1975
Tyskland
Sovjet
Tsjekkoslovakia
Sverige
1974
Finland
Sovjet
Tsjekkoslovakia
Sverige
1973
Sovjet
Sovjet
Sverige
Tsjekkoslovakia
1972
Tsjekkoslovakia
Tsjekkoslovakia
Sovjet
Sverige
1971
Sveits
Sovjet
Tsjekkoslovakia
Sverige
1970
Sverige
Sovjet
Sverige
Tsjekkoslovakia
Källa: http://leonora.vg.no/sport/ishockey/vm99/historikk.hbs

Tjeckoslovakien hade världens bästa back och i Sverige spelade profiler som "Lill-Strimma", Pelle Lindberg och Leif "Honken" Holmkvist. Mins att Hassan-gänget skojade om "jag vet var Honken fins!". Av tabellen ovan ser vi att det alltid var Sverige-Tjeckoslovakien-Sovjet som var dominerande, men ibland slog Canada och Finland till.

Det var alltid nån lömsk "krossare" i det Sovjetiska laget som kunde reta folk. Det mest vanliga var väl att dom anklagades för att dom var elit-tränade, som inte Sverige hade då. Nu idag är kritiken om elit-träning som bortblåst och alla (i media) är istället glada över att (kapitalistisk) elit-träning förekommer inom i princip alla sporter.

För kommunister som ansåg att Sovjet var social-imperialistiskt (socialism i teori, imperialism i praktik. Ordet myntades av Mao i "den stora polemiken" på 60-talet mellen honom och Chrustiev), blev det troligen en svår situation då Sverige mötte Sovjet. "Huvudlandet" Kina var (och är) ju inte direkt kända för sin goda hockey om man säger... Men dom hade ju pingis som dom tävlade i mot Sverige. Jag återkommer till pingis senare...

9 kommentarer:

Freja sa...

När man ser den statistiken är den inte så tokig ändå. Fan, vi va ju faktiskt rätt duktiga ändå. Vi va ju iaf på pallen nästan jämt.

När jag ser sånt där så inser jag varför mina Kanadensiska vänner alltid vill prata hockey med mig och är så impade av lilla Sverige...

70-tals Per sa...

freja: Vi hade ju "bredidrotten", så varenda liten håla i Sverige hade minst ett ishockeylag. Tack vare det blev vi unika trots vår litenhet. Jag spelade inte för jag kunde/kan inte åka skriskor, men det är klart att vi var duktiga då! Jofa-hjälm säger jag bara

Cliff Hanger sa...

Gretzky var också ett hardcore-Jofa-fan!

joelh sa...

1980 var vinter-OS. kanske ställde man in VM-hockeyn därför. det var "miracle on ice"-OS, det närmsta usa kommit en summer of -94 (total uppslutning kring ett landslag).

haha. jätteroligt att cccp-arna anklagades för att vara elittränade!

70-tals Per sa...

el mango: Gretzky?, ja det ringer en klocka nån stans, men klart att alla gillade jofa, man gillade ju Volvo också.

joelh: Aha, tack för upplysningen. "Miracle on ice"? Jag har undrat varför inte ishockeyspelare dansar isbalett, dom är ju superduktiga på att åka skriskor?

jinge sa...

Jamen, den ÄR vacker! :-)

kristina sa...

Skämtar du eller? Heja pa Sovjet??!!! Fyyy!!! Visst hade man respekt för dem men heja? Nej, hockey-VM kommer ju aldrig bli sadär stort igen som när Öst tävlade mot Väst och man självfallet stod pa Västs sida tillsammans med Ronald Mc Donald, Bobby Ewing, Cliff Barnes, Bill Cosby, mfl.

Anonym sa...

Ja ishockeyn dog nog en smula när sovjetunionen försvann, det jag minns e väl att det var ju väldigt rolgt när det hockey på tv då, det var ju nåt extra, nu är det ju hur mycket som helst av alla idrotter o de som inte var med då kan nog inte förstå vad speciellt det var med hockey vm

Targenor sa...

1980 spelades inte hockeyVm, detta pga det var OS år.
Det är först nu på 2000-talet som vm börjat spelas under os år, åtminstone blev Jörgen Jönsson första spelaren att vinna båda OS och VM 2006.

Under 70 talet spelade man knappast på vilken som skulle vinna, utan vilka som skulle komma tvåa, då Sovjet var väldigt dominerande