onsdag, september 27, 2006

Bilar med choke

Här kommer en liten kavalkad med bilder på bilar som jag minns från 70-talet. Modellen måste inte nödvändigtvis vara från just då utan lika gärna från 50-60-tal. Gamla skorvar som rullade utmed Sveriges vägar på den tiden. Det tjatades om choken och skrap i lådan minns jag (när det var frunntimmer som körde). Rökning var givetvis tillåten i bilen på den tiden, mysigt särskilt på vintern... Brukade roa mig med att anteckna registreringsnummer på parkeringplatser och när vi åkte bil (antecknade på papper till och med). Alltid var det nån sur och vresig gubbdjävel som var som en hök vid parkeringen eller garaget, svärandes över packlocket eller att vi snorungar inte skulle hålla till på parkeringen (man kunde pressa in kottar eller en banan i avgasröret).


Bubblan (Wolksvagen) Vanligt att finna målade bubblor med piece-märket eller en blomma på sidan. Det var trång känsla inne i bilen minns jag.


Volvo amazon (Lyssna på Svenne Rubins låt "en volvo amazon"). Kolla folkabussen i bakgrunden förresten. Alla gamla gubbstötar hade givetvis en "amma" fast gärna i grått.


Saab-73 helt i orange. Hade en liknande fast i svart av 87:ans modell. På den tiden såg en saab ut som en saab och en volvo som en volvo, inte som nu när alla bilar ser lika ut. Lite speciell med tändlåset nere vid växeln i mitten där nere. Hade inbryt i den ett antal gånger. Pundare som kört in en skruvmejsel i dörrlåset. Men tji fick dom, för en saab tjuvkopplar man inte hur lätt som helst.


Citroën som var en vanlig syn på 70-talet (modell dock 60).


Volvo kombi-73 parkerad i fiskehamn. Hade en liknande förresten (-70) med guldmetallic som vi köpte av en gammal raggare. Wonderbaum och en lurvig sätesbeklädnad i givetvis .

9 kommentarer:

lasse sa...

På 70-talet åkte våran familj ofta på bilresor land och rike runt i den blå Volvo 242:an. Det var mycket roligare att åka bil då än nu, för på den tiden var det inte farligt i trafiken. Man behövde t.ex inte använda säkerhetsbälte och kunde (om man var ensam i baksätet) ligga på tvären och läsa serietidningar. Om vi var fler syskon var det mysigt att trycka ner några filtar och kuddar och lägga sig på golvet. Ibland låg jag till och med i bakfönstret (!!!). Någon gång under den här tiden kom en kampanj som sade att man kunde skada sig allvarligt vid kollision och det visades bl.a hemska bilder på vad som hände om man inte var ordentligt fastsurrad. Då satte mamma på sig bältet och skaffade sig en fräsig bilhjälm men pappa vägrade. Han var tvärsäker på att han var stark nog att hålla emot med armarna. I baksätet var det dock ingen fara. Där låg vi barn kvar och läste Kalle.

70-tals Per sa...

lasse: Javisst ja! Så var det. Man satt och låg där bak utan bilbälte och läste serietidning (fast jag blev åksjuk då). Eller så kunde man pressa sig fram i mitten och nästan sitta vid växelspaken. Jag sov ofta också på golvet. Sen kom kampanjen "inga elefanter i baksätet". Man vevade ner rutan till max och stoppade ut huvudet på motorvägen så man inte kunde andas, fast då gnällde mormor eller nån över "drag".

Cliff Hanger sa...

Pappas första bil (han var rätt gammal när han fixade körkort) var en beg Volvo Amazon med choke som han köpte för 3000 kr. Undrar vilken som var den sista bilmodellen med choke som tillverkades (för det finns väl inte i nya bilar?)?

P.S. / Jag är hemsk, men det ska vara "peace-märke" och "Volkswagen". Annars får orden helt annan betydelse.

70-tals Per sa...

cliff hanger: Ja vet att jag är slafsig med stavning ibland. Kanske inbyggd stavkontroll? peace-soup=ärtsoppa (he-he, jag förstår det konstiga med att ha det målat på en bubbla:)

Amazon var en skön modell. Vet inte när choken försvann, kanske i mitten av 90-talet?

zanza67 sa...

lasse o 70-tals per: LOL....

knasper sa...

I bubblan låg man inte i bakrutan, där fanns ett hål man kunde trycka ned sig i! Där har jag legat hela vägen till Liseberg när faster körde i 70 på motorvägen (gick nog inte fortare...). Choke, ja - har bestämt för mig att jag hade manuell choke på min VW Passat -86.

Mogge -72 sa...

Omkring det här med bilar och trafik så minns jag när industrisemestern fortfarande fanns och de flesta inne i stan överlastade sina bilar innan man for ut till släktingar på landet. Jag skrattar varje gång jag ser (vi hade iaf tur med vädret) för så var det verkligen. Vi hade en liten Fiat som varje sommar fick bekänna färg när mor och far samt tre barn skulle ut till mormor och morfar för att vila upp sig ett par veckor på bondgården. Och vi barn slogs om serietidningarna och om vilka sånger vi skulle sjunga för det gjorde man eftersom vi bara hade en vanlig bilradio med dålig mottagning och sen bråkade vi om det lilla utrymmet som fanns kvar i bilen. -Förresten Choke försvann i princip helt i slutet av åttiotalet och övergick i först automatisk choke för bilar med förgasare till att numer styras helt elektroniskt men jag går inte in närmare på det.

Ryan Thompson sa...

Did Volvo ever offer the 122/Amazon as a limousine? Here's a picture I created using paintbrush. Its an educated guyss as to how it might have looked.
http://a335.ac-images.myspacecdn.com/images01/127/l_27a5d89e83836068a4b1d79990b4c2be.jpg

Bildrömmar och drömbilar sa...

Dessa underbara 70-talare. Det var tider det! Gött!